5.6.2017

Opastettu metsäretki

Niin on maatyöt pitäneet puutarhurin kiireisenä, että blogi on hiljentynyt. Nyt alkaa olla melkein kaikki siemenet maassa (pensaspavut vielä laittamatta). Tänään on sadepäivä, niin koneen äärelle ehtii hyvin blogia väsäämään.

Kasvimaan laiton ohessa kerkesin opastetulle metsäretkelle. Retki suuntautui alueelle, joka on minulle aivan outo, joten samalla tuli uusi metsä tutuksi. Uusia sienipaikkoja ei löydy kuin uusia metsiä koluamalla. Syksyllä vasta selviää, mitä maan uumenista nousee. Näin ennen kautta voi kuitenkin katsella jo potentiaalisia paikkoja. Minä en ole koskaan löytänyt korvasientä, joten minulla sienikausi alkaa vasta myöhemmin.


Matka alkoi viehättävän pienen metsälammen laidasta. Tämä on kuulemma aikoinaan suolammen kohdalle kaivettu. Lammen vesi oli kuitenkin aika kirkasta ja lämpimänä päivänä siihen olisi ihana pulahtaa.
Puronvarressa oli enemmänkin keltavuokkoa. Nokkostakin näytti olevan ja siitä sainkin idean mennä myöhemmin kerääämään nokkosia nokkoslettuihin.


Tämä puro on virallisesti joki, mutta opaskin myönsi, että kovin pieni se on. Retken aikaan oli ollut kuivenpaa, joten puro oli varmaan aika kuivakin. Ei se kyllä mikään Teno ole sateisenakaan kesänä ;)
Puron ympäristössä oli viehättävää lehtomaista kasvillisuutta.Opas osoitti meille imikän, jonka ohi olisimme muuten marssineet. Se on enemmän lehtokasvi, mutta kasvaa myös multavassa havumetsässä ja sellaisessa ympäristössä mekin sen näimme. Sillä on erikoisesti kaksiväriset kukat.


Metsän siimeksessä oli kevätlinnunhernettä tai ainakin luulen, että se on sitä. Minun kasviossa lehdet ovat mielestäni leveämmät. Toinen vaihtoehto on syylälinnunherne, mutta sillä nuput ovat vihertävät ja se on harvinaisempikin. 


Harjun laelta oli komeat näkymät. Tätä näkymää varten jouduttiinkin kipuamaan tovi. Kun tasailimme hengitystä niin opas taas kertoi mielenkiintoisia tarinoita paikallisista tapahtumista tähän paikkaan liittyen. 

Oli hyvin mielenkiintoista käydä retkellä oudossa metsässä oppaan kanssa. Tarinat elävöittivät paikkoja ja toisaalta opas kohdisti katseen sellaiseen, joka itseltä olisi jäänyt huomaamatta. Retkestä oli ilmoitus paikallislehdessä ja toivoa sopii, että vastaavanlaisia järjestetään vastekin.

10 kommenttia:

 1. Olipa hieno metsäretki. Opastettuna sellainen on hyvä aloitus ja myöhemmin voi sitten mennä itse tutkimaan tarkemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli hieno mahdollisuus. Hyvä, kun tuli lähdettyä.

   Poista
 2. Ihanat kuvat! Varmasti antoisa metsäretki.

  VastaaPoista
 3. Metsäretki ja ihan oppaan kanssa. Hienoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä tällaisia mahdollisuuksia usein tule eteen. Toivottavasti vastaavanlaisia on myöhemminkin.

   Poista
 4. Kuulostaa mukavalta retkeltä. Metsässä viihtyy aina :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, eikä satanutkaan vaikka vähän uhkaili.

   Poista
 5. Metsäretket on kivoja, ja tuohan kuullostaa hienolta, että joku järjestää ohjattuja retkiä, silloin saa varmasti enemmän irti, kun joku on jo "löytänyt" metsän kasvillisuudesta näyttämisen arvoisia kasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksinkin on mukava olla metsässä, mutta uuteen metsään tutustuu paremmin oppaan kanssa.

   Poista

Kiitos kommentista!