13.6.2017

Kesä alkoi ja papu pääsi penkkiin

Jostain puutarhakirjasta minulle on jäänyt päähän, että 10.6 jälkeen ei pitäisi olla enää hallaöitä. Silloin voi siis istuttaa herkimmätkin kasvit maahan. Päivämäärähän on vain suuntaa antava ja taitaa päteä vain maan etelä osiin, mutta sen mukaan olen jo monta vuotta istuttanut pensaspavut. 

Kesän alun huomaa myös luonnonkukkien kukinnasta. Niittyleinikki ja metsäkurjenpolvi ovat jo kukassa. Pihlajakin aloittaa kukintaa.


Pensaspavut pääsivät siis vihdoin penkkiin. Niiden kanssa voi hiukan odotellakin, sillä niistä tulee satoa yllättävän nopeasti. Kylmästä ne eivät tykkää yhtään, joten vartominen kannattaa. Muistaakseni kevät 2015 oli todella kylmä ja sain kylvää pensaspavut kolmeen kertaan...


Laitoin tänä vuonna penkkiin kolmea erilaista pensaspapua, jotka kaikki olivat niin eri näköisiä, että niitä pystyi hyvin liottaa samassa astiassa. Oikealla on vanha kunnon 'Primel', jota olen viljellyt useina vuosina hyvällä menestyksellä. Välissä on kelta-lilat pavut kasvattava 'Merveille de Piemont' ja vasemmalla 'Admires'. Viimeiset kaksi ovat kumpikin leikkopapuja ja minulle uusia lajikkeita. 


Paprikat siirsin isompiin ruukkuihin ja samalla alkoi niiden ulkoilmelämä. Sitä ennen ne olivat ensin viettäneet yöt sisällä, myöhemmin harson alla. Neljä niistä jätän lipan alle, mutta kaksi saa pärjätä taivasalla. Minulla ei ole kasvihuonetta, niin olen keskittynyt lähinnä ulkoilmaa kestäviin lajikkeisiin. Kuvassa paprikat ovat vielä vanhoissa ruukuissaan. Etualalla on chilipaprika 'Cayenne Long Slim'. Kompakti ja oranssi 'Barangio' pääsee sen viereen lipan alle. Sinne sijoitin myös 'Chocolate' taimet, joiden tumman ruskeaa satoa odotan innolla. 'Californien Wonder' joutuu pärjäämään pergolan vieressä. Toivottavasti tekee siinä satoakin.


Vielä on sipulikukkien kukintaakin. Varjoisassa penkissä helmililjat vielä kukkii. Samaan aikaan kääpiöjaloangervo jo ojentelee lehtiään. Niiden yhdistelmä on mielestäni värillisesti kaunis. Vastapuhjenneet jaloangervon lehdet ovat punaiset ja luovat upean kontrastin helmililjojen sinisyydelle. Enpä istuttaessa arvannut luovani tällaista yhdistelmää.


Kylvin pavut ja sitten alkoi kunnon sateet. Ainakin pavut ovat tyytyväisiä ja luulen, että itävät hyvin tässä lämpimän kosteassa säässä.

10 kommenttia:

 1. Hienot paprikantaimet. Omani tuskin ehtivät tuottamaan kunnon satoa, sillä kylvin ne aivan liian myöhään ja ovat siksi tosi pieniä.
  Meilläkin sataa, mutta luonto ja piha kiittävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisin kylvää paprikat helmikuussa. Kovin pitkä on niiden kasvuaika. Jos ei paprikat ehdi kypsyä ennen syyskylmiä, niin olen ottanut ne sisään.

   Poista
 2. Komeita taimia. Minäkin kylvin ehkä neljää eri papua. Jälleen kokeilen ruusupapua. Ikinä ei ole vielä onnistunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusupapua en ole koskaan kokeillut. Sitä voisi ensi vuonna laittaa penkkiin.

   Poista
 3. Minullekin on valistettu, että 10.6. On maaginen raja. Aina en ole malttanut odottaa ja välillä on käynyt huonosti taimien kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Antaa päivämäärä ainakin osviittaa. Lämipimänä keväänä pavut voi kylvää aiemminkin, mutta yllättävän nopeasti sää voi muuttua helteestä kylmään pohjoistuuleen.

   Poista
 4. Tänä vuonna olisi pitänyt luottaa vanhaan kansaan, onnistuin palelluttamaan neljä daaliaa ja useamman samettiruusun. Daaliat onneksi lähtevät juuresta, mutta niin vaan pakkanen vei jo pitkälle edenneet varret! Komeat paprikat, minulla iti yksi vaivainen, se pääsi nyt uuteen puutarhahuoneeseen, mutta ei siinä ole vielä edes kukkia! Sade teki hyvää puutarhalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomen kesä usein rankaisee liian aikaisin aloittavaa :( Minulla oli tänä keväänä ensimmäistä kertaa lämpömatto ja sen avulla siemenet itivät suurella innolla.

   Poista
 5. Komeita taimia! Minä kylvin kahta papua. Itse asiassa kokeilen papuja nyt ensimmäistä kertaa, joten mielenkiinnolla odotan, miten ne onnistuvat. Mukavaa viikonloppua! P.s. blogissani on synttäriarvonta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Härkäpapu on varma valinta, mutta käyttö voi hiukan tuottaa päänvaivaa. Pensaspavut ovat nopeita, kun salkopavun satoa saa odottaa pidempää. Olisi mielenkiintoista kuulla, miten papujen kasvatus onnistui.

   Poista

Kiitos kommentista!