20.6.2017

Nyt kukkivat vuoden luonnonkukat

Tänä vuonna on valittu vuoden luonnonkukkien teemalajeiksi 7 kukkaa. Ne kaikki ovat tällä hetkellä kukassa, joten niistähän saisi vaikka koottua kimpun. Minä tyydyin vain kuvaamaan niitä, sillä luonnonkukat eivät ole kovin kestäviä maljakossa. Tässä siis esittelen nämä kukat kuvin.Ensimmäinen luonnonkukka on metsäkurjenpolvi, jonka monet jo entuudesta tuntee. Se on yllättävän vaikea kuvata, sillä minulla on ainakin vaikea saada tallennettua sen kaunis lila "filmille". Meillä on tätä ihan omassa pihassa.


Hiirenvirna on myös varmasti monille tuttu. Tämä lila kukkainen kasvi kiipeilee muissa niittykasveissa, kuten kuvan oikeata yläkulmasta voi huomata. Minä ainakin sekoitin hiirenvirnan ja aitovirnan, mutta opastetulla luonnonkukkaretkellä näiden erot kerrottiin. Tuosta retkestä kerron lisää seuraavassa postauksessa.


Niittyleinikki kasvaa paikoin haitaksi asti. Se on myrkyllinen, joten karjakin välttää sitä laiduntaessa.


Harakankello on ainakin meilläpäin se yleisin kellolaji. Minun kameralla on vaikeuksia sinisen sävyjen kuvaamisessa ja tässäkin kuvassa sävy ei ole aivan oikein. Luonnossa harakankellon väri on enemmän lila. Väritys ja kukan muoto erottavat sen kissankellosta. Kissankello on puhtaan sininen ja kukka on kellomaisempi, kun harakankellon kukka on torvimaisempi eli kapeampi alkupäästä. 


Nurmitädyke oli ulkomuodoltaan minulle tuttu, mutta aikaisemmin en olisi osannut sitä nimetä. Se on kuulemma hyvä teeyrtti, joten siinä on minulle yksi hyvä syy tutustua siihen paremmin.


Heinätähtimö on kukka, johon en ollut aikaisemmin kiinnittänyt huomiota. Minulla on sitä omalla niitylläkin, mutta jotenkin se oli jäänyt muiden kukkien "varjoon". En ole aivan varma, onko tässä heinätähtimöä vai jotain muuta tähtimöä, mutta aika lailla tämän näköisiä ne kaikki ovat. Kuhmossa pienellä alueella kasvaa idäntähtimöä, jonka toi sinne talvisodan aikana mottiin jäänyt venäläinen sotajoukko rehujen mukana. Jännää miten ihmisten toimet näkyvät vuosikymmenien päästä edelleen kasvilajeissa.


Viimeisenä kukkana on vaatimaton ojakellukka. Tämän kukan olin joskus pannut merkille, mutta nimeä en aikaisemmin tiennyt. Lähempää kun katsoo, niin tästäkin kukasta löytyy kauneutta. Kukka on kuulemma saanut nimensä pässin killuttimien mukaan, joten aina kun näen tämän kukan huulille nousee pieni virne ;)

Näistä kaikista ja muistakin kukista saa lisää tietoa mainioilta luontoportin sivuilta. 

Siis luonnonkukkia bongailemaan! :)

12 kommenttia:

 1. Lähes tuttuja luonnonkukkia kaikki. Metsäkurjenpolvi on mielestäni kaunis ja sitä kasvaa myös pihamme luonnontilaisella alueella. Tuolta luontoportin sivuilta löytää kuvan perusteella nimet kivasti kasveille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle osa oli outoja, mutta nyt nekin ovat tuttuja :)

   Poista
 2. Ojakellukka on lempparini! Metsäkurjenpolvea meillä kukkii kurjenpolvipenkissä. Ihanat luonnonkukat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ojakellukka ei väreillä koreile, mutta siinä on herkkää kauneutta.

   Poista
 3. Minusta nurmitädyke on todella kaunis. Mökillä sitä kasvoi rentoakankaalin kaverina ja oli siinä tosi nätti. Jostain itse siihen levinnyt. Äitini avuliaasti kitki se pois kun ei tunnistanut. Tai oikeastaan äitini ajattelee erilailla luonnonkasveista. Minusta kaikki eivät suinkaan ole rikkaruohoja, vaan osa sopii aivan hyvin mökillä perennojen joukossa olemaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lemmikki on myös kaunis perennapenkissä. Se kyllä on monesti loppukesästä ränsistynyt.

   Poista
 4. Hiirenvirnasta teen aina kesäisin kimppuja, ovat kauniita sellaisenaankin, mutta ihania vaikka päivänkakkaran kaverina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä on kaunis väri ja muoto. Niiden saaminen irti muista niittykasveista on vähän hankalaa...

   Poista
 5. Tuttuja kasveja kaikki. Jollei omassa pihassa, niin lähellä ainakin. Nurmitädykettä on joissakin pihanurmisiemenseoksissa. Jos on pitkä tauko nurmikonleikkuussa, saa helposti tädykkeiden kukintaa omaan pihaan.
  Luontoportista on tullut minulle tärkeä hakuteos niin lintujen kuin kasvienkin etsinnässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollainen nurmiseos on aika ihana. Raaskiiko sitten nurmikkoa leikata ollenkaan ;)

   Poista
 6. Metsäkurjenpolvi, hiirenvirna ja niittyleinikki ovat tuttuja näkyjä näilläkin seuduilla. Sen sijaan kissankello on täälläpäin yleisempi kuin harakankello. Kauniita ovat luonnonkukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä kesänä olisi tarkoitus kuvata kissankello. Toivottavasti löydän sen jostain.

   Poista

Kiitos kommentista!