1.2.2014

Kesäkurpitsasadon muistelua ja siementilaus

Siemenkatalogit ovat jo jonkin aikaa olleet luennassa. Ennen tilausta pitäisi olla jonkinlainen käsitys, mitä kasvimaahan tänä vuonna pistää. Kesäkurpitsaa laitan ainakin vähemmän. Viime vuonna minulla oli neljä tainta, josta yksi oli luumun varjostama. Pari kertaa lahjoitinkin kesäkurpitsaa. Siitä huolimatta pysyin hädin tuskin kesäkurpistsasadon tahdissa. Kun perkasin kasvimaata syksyllä, selvisi etten ollut onnistunut. Tarkastuksesta huolimatta kesäkurpitsaa oli jäänyt penkkiin ja se oli ihanasti mädäntynyt paikalleen...

Kesäkurpitsachutney
Kesällä tuli kokeiltua kaikenlaisia kesäkurpitsareseptejä. Yksi niistä oli Cakewalk blogista löytämäni kesäkurpitsachutneyn resepti. Chutney oli ihanan mausteista ja sopivan tulista. Chutneyn voi kuulemma tehdä isoistakin yksilöistä, joten resepti sopii minulle mainiosti, sillä minulla ne tahtoivat venähtää. Seuraavassa listaus kaikista kesäkurpitsaruoista, joita tein viime kesänä: 

chutney
hillo (maustettiin mintulla)
4 X marinoituna (resepti on kesän postauksessa)
risotto
2 X salaatti
2 X pannulla paistettuna
2 X gratiini
keitto
2X lasagne (tomaattikastikkeella ja toinen mangoldin kera)
grillaten
leipä (ei onnistunut)
kakku (porkkanakakkureseptillä)
ratatoulle

Tulihan tuotaa kesäkurpitsaa laitettua. Seuraavana keänä taidan laittaa kasvimaalle vain kaksi kesäkurpitsatainta. Ei tule sitten kesäkurpitsasta pakkopullaa, jota joutuu joka välissä syömään. Ajattelin lisäksi laittaa talvikurpitsaa,  avomaankurkkua ja maissia samalla lohkolle. Olen jakanut kasvimaan neljään kasvikierron lohkoon. (Postaan koko kasvimaan suunnitelman myöhemmin.)


Perinpohjainen kasvimaakirja

Ruukkukasvatukseen haluaisin taas paprikaa, kuten viime vuonna. Olin suunnitellut kahta eri lajiketta. Informatiivisella Puutarhasta poimittua blogissa kuitenkin kehotetaan pitämään eri paprikalajikkeet erillään. Israelssonin kirjassa (kuva) on myös tieto, että paprikalajikkeet pölyttyvät ristiin. Ehkä on siis parempi pysyä yhdessä lajikkeessa, kun taimet tulevat olemaan aivan lähekkäin. Tai ehkä hankin aikaista ja myöhäistä lajiketta, jolloin ne eivät kuki samaan aikaan. Hm...

Tervetuloa lukijaksi Keskeneräinen!

10 kommenttia:

 1. Mulla oli muistaakseni 8-9 kesäkurpitsan tainta _hyvin vähällä hoidolla_ ja silti kurpitsaa tuli hurjasti. Tein myös hilloa ja kakun, grillasin, kerran tein täytettyjä kesäkurpitsoita (veneitä) salaatissa tuli syötyä ja ihan siltään. Ens vuonna aion kans laittaa vähempi ja koetan myös talvikurpitsaa :) Sipuleita haluaisin laittaa enemmän kuin viime vuonna, ne tulivat miltei itsestään ja vähällä vaivalla. Punasipulia ainakin olis kiva koittaa tavallisen lisäksi. Isäntä haluaa tehdä hernemaan. Sehän sopii. Salaattia ja yrttejä kans. Jos meille tulee pupula, niin varmaan jotakin kasvimaan antimia menisi pupseillekin :) Kiva miettiä näitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnittelu on tosi mukavaa. Minulla on ollut talvikurpitsaa aikaisemmin, mutta en saanut satoa niistä. Pitäisiköhän ostaa taimet valmiina?

   Poista
 2. Viime kesä oli ilmeisen suotuisa kesäkurpitsalle. Meillekin tuli valtava sato. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kesä taisi helliä kesäkurpitsoja. Toivottavasti saan kuitenkin jonkinlaisen sadon kahdesta taimesta. Leppoisaa sunnuntaita!

   Poista
 3. Kiitos, savea ja papuja! Vaikka minulla on yleensä vain pari kesäkurpitsanvartta, joudun silti lahjoittamaankin satoa. Onneksi työkavereille kelpaa. Chutneyn reseptiä täytyykin kokeilla ensi kesänä.

  Haluaisin kokeilla myös myskikurpitsaa, katsotaan kuinka käy.

  Tuo Israelssonin kirja on ihan paras! Olen juuri taas kerran lukenut sen kannesta kanteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Israelssonin kirja on todella hyvä, mutta sitä ei enää paineta :( Olen lukenut vain kirjaston kappaletta.

   Poista
 4. Ai täytyypä etsiä tuo kirja kirjastosta,voi olla etten ole tuota lukenut.
  Mulla on ollut monena vuonna liikaa kesäkurpitsoita. Viime kesänä kaksi keltaisen kesäkurpitsan tainta. Niistäkin tuli aivan liikaa, kaikkia naapureita kiusattiin antamalla kurpitsoita ;) Pakastin on puolillaan vielä kesäkurpitsoita.
  Ensi kesänä aattelin laittaa yhden keltaisen ja yhden vihreän taimen.
  Paprikat eivät sensijaan ole meillä menestyneet ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli viime kesänä kaksi keltaista ja kaksi vihreää. Keltaista oli ensi kertaa. En oikein tykästynyt siihen. Chutneyhin ja hilloon se on hyvää, mutta esim. gratiineihin vihreä kuori toisi väriä. Minulla on pakastimessa enää kurpitsakakkua ja jääkaapissa viimeinen kurpitsahillopurkki. Hilloa oli enemmänkin, mutta en osannut oikein sitä käyttää. Minulla menee muutenkin vähän hilloa ja kurpitsahillo oli mintun takia vielä hiukan erikoisen makuinen. Se sopi mielestäni vain pullaviipaleen päälle. Annoin sitten hilloa joululahjaksi ;) Naapuri tykkäsi ja kysyi reseptiä. Hyvä,että jollekin maistuu!

   Poista
 5. Kurpitsaa tosiaan tuli viime vuonna reilusti, mutta koska keksin kuivata sitä, kulutus on myös ollut erittäin hyvä. Kuivasin ehkä 10 kesäkurpitsaa (sopivat muuten tosi pieneen tilaan) ja kaikki on mennyt. Ensi vuonna aion laittaa monta tainta. Jos joku tilaa siemeniä, niin ehdottomasti paras kasvimaaklubimme mielestä on ollut Striato d´Italia. Keltainen on kaunis, mutta hiukan mauton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei ole niin kova kesäkurpitsa menekki, joten tyydyn muutamaan taimeneen. Kesäkurpitsa on tosin siitä hyvä, että se neutraalina sopii niin hilloon kuin gratiiniin.

   Poista

Kiitos kommentista!