9.2.2014

Keramiikkakurssin satoa

Kävin pikaisella raku-keramiikan kurssilla. Olin suunnitellut tekeväni puutarhaan linnuille juoma-astian, mutta kurssilla sain kuulla, että rakuastiat eivät sovellu nesteen säilytykseen. Se on kuulemma liian huokoista siihen hommaan. No, tein sitten toisenlaisia töitä. Ja tulihan sitä jotain puutarhaankin.


Tästä munasta tuli aika dramaattinen. Oranssin värin kohdalla on keltainen enkobi ja sen päällä valkoinen cracklelasite (en ole varma kirjoitusasusta). Tuo musta väri tuli kaikkiin käsittelmättömiin kohtiin ja se tunki myös craclelasitteen väleihin. Tämä muna pääsee pääsiäisenä pöydälle ja ehkä kesällä yrttipenkkiin.


Yllä olevista vadeista kumpikaan ei onnistunut, mutta niissä näkee raku-keramiikan pintoja. Ylemmän vadin reunassa on nakurakua. Siinä raa'an työn pinta kiillotetaan kivellä ja viimeiseen polttoon laitetaan lietteet, jotka estää savua tarttumasta pintaan. Alemman vadin reunassa on taas turkoosia craclelasitetta. Craclelasite halkeilee poltossa ja savu pääsee sen väleihin näin niitä korostaen. Väri on mielestäni kaunis.


Minulla tuli kaikkiin töihin liian vähän lasitetta. Olisi pitänyt kuoppasta väriä ämpärin pohjia myöten. Tähän pannunaluseen olisi myös voinut tulla voimakkaammat värit, mutta menettelee se näinkin. Saa nähdä kuinka kauan tämä alunen kestää, sillä keramiikka ei kestä iskuja. Sen aikaa se kuitenkin tuo hieman väriä arkeen!

14 kommenttia:

 1. Hienoja töitä :) Kiva tuo alunen, ihana väri siinä! Rakukeramiikka ei ole niin kestävää, koska polttolämpötila jää alhaisemmaksi kuin ihan tavan uunissa poltettaessa. T: keramiikan ope :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedosta. Kurssi oli niin lyhyt, että suoraan aloimme tehdä ilman pidempiä selostuksia. Avustimme poltossa, joka tosiaan oli aika lyhyt. Tuo raku-keramiikan musta väri on kyllä aika hieno.

   Poista
 2. Kauniita. Tuo turkoosi väri on kaunis ja tosi hieno muna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isossa pinnassa turkoosi pääsisi oikeuksiin. Jos menen uudelle raku-kurssille, niin kannattaisi tehdä kokonaan turkoosi vati.

   Poista
 3. Hienoja! Saa tosi persoonallisia tuotteita. Joskus haaveilin tuollaiselle kurssille menosta, kun oli kurssi silloin. Mutta jäi menemättä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen keramiikkakurssia. Siellä voi tehdä käyttöesineitäkin. Tosin keramiikka on hiukan arkaa, joten mielestäni se sopii parhaiten koriste-esineisiin.

   Poista
 4. ^ Vinkkaan vielä, että minun oppilaani tekevät paljonkin käyttökeramiikkaa, esim. uunivuokia (joista ollaan monet kerrat syöty myös piirakkaa kahvin kera :D ) ja paistoastioita lihalle yms. Eli itse näkisin, että korkealle poltettu keramiikka (1240 astetta meillä lasituspoltto) soveltuu kyllä kotikäyttöön, eikä ole niin tavattoman haurasta. Riippuu tietysti myös tekijästä ja tekniikasta. :) Itse teen jonkin verran kyllä patsaita, mutta varsinaisesti en pidä kamalasti "koristeista" vaan esineistä joilla on joku muukin funktio.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää. Minulla on parista työstä lohjennut pala, kun olen niitä kolauttanut. Taisi kuitenkin olla vain sattumaa. Itsekin tykkään enemmän käyttätavaroiden teosta. Joten olen tehnyt koristerasiota, jotka ovat koristeellisia, mutta myös hyödyllisiä.

   Poista
 5. Sitä saa mitä tilaa:) Vaimo kävi myös viime talvena tutustumassa noihin savitöihin ja joitakin kivoja sieltä oli tuomisina.

  VastaaPoista
 6. Oli niin harrastukseen liittyvää sanastoa,että en niistä mitään ymmärtänyt,mutta sen verran kyllä ymmärrän,että eritoten tuo alunen on oikein kauniin värinen ja siinä on hieno kuvio :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tärkeintä on lopputulos. Tällä tekniikalla ja tietyllä lasitteella on mahdollisuus saada tuollainen turkoosin värinen lohkeavakuvionen lasite. Kysy vain, jos jokin keramiikkasana jäi oikein vaivaamaan :)

   Poista
 7. Tosi kivan näköisiä, ihan uusi juttu minulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos käsintekeminen kiinnostaa, niin suosittelen kokeilua. Keramiikan maailman on yllättävän monipuolinen. Kaikenlaista tekniikkaa löytyy.

   Poista

Kiitos kommentista!