16.2.2014

Kasvimaasuunnitelmia

Taas on aika tehdä kasvimaan alustava suunnitelma. Olen tänä vuonna näköjään aikaisemmassa kuin viime vuonna. Vielä en ole saanut siemeniä ja maatiaisen siemenluetteloa vielä odottelen, joten tämä on tosiaan alustava suunnitelma. Omalla kasvimaalla tärkein muutos on kuitenkin, että kahdelle alueelle laitetaan kauluslaatikot. Nuo alueet ovat marjapensaiden vieressä, joten kauluslaatikoilla on helpointa rajata marjapensaiden ahnaat juuret ulkopuolelle.

 
Tarkoitus olisi vuokrata viljelypalsta, joten yhden penkin voisi laittaa parsalle. Toivottavasti taimien kasvatus onnistuu. Olen monena vuonna yrittänyt ostaa taimia, mutta en ole niitä saanut. Salaattia ja sipulia on hyvä olla helposti saatavilla. Palsternakkaa ja mangoldia yritän talvehdittaa, jotta saisin siemeniä seuraavana vuonna.


Viljelypalsta voisi olla vaikka tämän näköinen. Sen pitäisi olla aarin kokoinen, mutta kesällä kun niitä katselin ne näyttivät pienemmiltä. Ainakaan ne eivät ole neliöitä. Yksi ajatus on, että pitkät kasvit ovat keskellä. Eivät sitten ainakaan varjosta naapureita. Onkohan tuota avomaankurkkua liikaa? En tiedä riittääkö säilytystilat sadolle. Pitää ehkä laittaa enemmän kukkia.

Viljelypalsta kuvin olisi tämän näköinen. Pitää tosiaan ottaa sadosta seuraavana kesänä enemmän kuvia, sillä minulla ei ole yhtäkään kuvaa kesäkurpitsasta. Sen kukasta on useampikin kuva, mutta itse kesäkurpitsa ei ole osunut linssiin kertaakaan.

Nyt on sitten hienot suunnitelmat. Sitten pitäisi miettiä riittääkö aika, voimat ja säilytystilat niiden toteuttamiseen...

14 kommenttia:

 1. Wäy, hienot suunnitelmat! Vitsi ku itellä tuppaa olee niin kiire kesällä töissä, että oma piha jää yleensä vähemmälle. Aion kyllä silti viljellä. Jos meille tulee kaneja, nekin tarttee sapuskaa! Omaa salaattia ja porkkanaa pupuille, mikäs sen parempaa. Maa-artisokasta jätän suosiolla osan maahan syksyllä. Viime syksynä kaivoin innoissani kaikki ylös. Osa homehtui kellariin, säilyvyys oli huono :( Sipulia meinaan laittaa reilummin ku viime vuonna, ehkä eri lajikkeita. Kesäkurpitsaa vähemmän, jos keltasta laittais kans :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jätän suurimman osan maa-artisokkaa yleensä maahan talveksi. Kuulemma myyrät saattavat syödä, mutta minun kasvimaassa ovat saaneet olla rauhassa. Minäkin laitan sipulia enemmän. Se on aika simppeli kasvattaa ja helppo säilyttää.

   Poista
 2. Hyvä suunnitelma! Minulla tahtoo aina muuttua istuttaessa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, minulla myös. Kylvöön mennessä on jo tullut jokin uusi kuningasajatus, jonka takia puolet penkeistä pitää muuttaa. No, sitten kesällä pitää postata vielä päivitetty versio!

   Poista
 3. Upea suunnitelma. Toivottavasti saat sen toteutumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan. Ehkä pitää vielä lisätä kukkasten osuutta, jos tuntuu liian työläältä. Katsotaan!

   Poista
 4. Hienosti tehty suunnitelma! Ite piirtelen vaan lyijykynällä vihkoon :)) Aina tahtoo muuttua kylvövaiheessa, mut on helppo pyyhkiä ja vaihtaa ;)
  Mulla ainakin palsternakat levisi viime kesänä siemenestä liikaakin, kun jäi joskus vahingossa joku palsternakka maahan ja annoin sen kukkia. Hieno, iso kukka kylläkin oli. Ensi vuonna kitken liiat palsternakat pois. Avomaakurkku ja kurpitsakin vie aika paljon tilaa/taimi.
  Kasvihuoneessa oli mulla viime kesänä ehkä 4-5 tainta, ihan hyvin ois riittänyt kaksikin. Kahdesta kesäkurpan taimestakin tulee jo paljon syötävää.
  On kiva suunnitella, pääsis vaan jo kylvämään :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palternakasta on helppo saada siemeniä. Minullakin on ilmennyt palsternakan taimia yhdessä jos toisessa paikassa, mutta kitkemällä ne on lähteneet. Kurpitsaa ajattelin laittaa vain kaksi taimea. Onkohan avomaankurkkukin yhtä satoisa?

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta. Menenpä heti katsomaan minkälainen se on :)

   Poista
 6. Komeet suunnitelmat! Mulls ois myös edessä kasvimaan suunnittelu tulevaksi kesäksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta suunnittelu on mukavaa. Minulla on jo varasuunnitelmakin suunnilleen tehtynä. Kesän kiireestä sitten riippuu kumpi suunnitelma toteutetaan.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Vähän näyttää siltä, että noita suunnitelmia pitää muuttaa. Aikaa ei olekaan niin paljon.

   Poista

Kiitos kommentista!