1.4.2013

Tuhkaa lumille

Talvella olen poltellut takassa puuta ja kerännyt tuhkat talteen. Levittelen tuhkat kasvimaan lumille. Joudutan lumen sulamista, kuten Pellonperän emäntäkin on huomannut. Tuhkasta tulee myös ravinteita. Osan tuhkasta säilytän kesään, jolloin sitä voi käyttää tuholaisten torjuntaan.

Tuhkaa tulee

12 kommenttia:

 1. Puhdas puuntuhka onkin mitä parhain kalkin lähde ja vielä nopealiukoisessa muodossa. Lisäksi se sisältää runsaasti kalsiumia ja muita ravinteita.
  Sinulla on muuten kuvassasi samanlaiset takan suuluukut, kuin meidän Nunna uunissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin olen ymmärtänyt, että tuhkasta saa ravinteita, mutta enpä muistanut mitä. Kruunu Vuokon kommentista saa toiset lukijat vähän tarkempaa tietoa tuhkan ravinteista.

   Olen nähnyt samanlaisia takanluukkuja monessa paikassa. Taitavat olla suosittuja :) Meillä on ihan tiilistä muurattu takka eli takanluukut on ostettu erikseen.

   Poista
 2. Samaa tehdän meidän tuhkalle, jota tulee sekä varaavasta takasta että puukiukaasta.
  Ja yllätys, yllätys, myös meillä on samanlaiset takkaluukut. Takka on aikanaan muurattu punatiilistä ja luukut valittu muutamasta vaihtoehdosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla takanluukku valikoima aika pieni Suomessa, kun "kaikilla" on samanlaiset ;) tai sitten muut vaihtoehdot ovat niin kauheita, että kaikki valitsetvat saman.

   Poista
 3. Tuhkat levitellään mekin hangille, ja kyllä huomaa kuinka lumet siitä sulaa nopeammin. Kesällä kalkituksen asemesta olen käyttänyt kasvimaalle.
  Ylläri, meilläkin OLi tuollaiset luukut takassa ennen,-80-luvulla rakennetussa talossa. Nyt on Nunnauunin takka, ja erilaiset luukut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa helpotus kuulla, että Suomessa on muunlaisiakin uuninluukkuja ;) Malli on kyllä erikoisen suosittu.

   Poista
 4. Mulla oli tuolla Itä-Suomessa sama meininki. Tuhkaa hangella sipulikukkien tuloa jouduttamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipulinkukille tuhka taitaakin olla hyvä, sillä niitähän se oikein jouduttaakin. Minulla on vain niin vähän tuhkaa, että taidan sirotella kaikki kasvimaalle. Sipulinkukat saavat nousta vähän myöhemmin ja pärjätä kanankakalla :)

   Poista
 5. Tuhkaa meilläkin on kylvetty hankien päälle talven aikana. Toivottavasti ei tullut liikaakin, kun isännällä on tapana tyhjentää tuhkat samoihin kohtiin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla muilla paljon enemmän tuhkaa levitettävänä kuin minulla. Meillä poltetaan paljon roskia, niin kasveille käyttökelpoista tuhkaa tulee vähän.

   Poista
 6. Meilkin tulee tuhkaa runsaasti, ku syksystä kevääseen takassa palaa praasu joka toinen päivä. Mies niitä levittelee nurmikolle ja marjapuskille. Kyllä aurinko tosiaan nopeammin sulattaa tuhkasen hangen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulamista kyllä hidastaa tuhkan peittyminen vastasataneen lumen alle :( Ainakin luulisin. No, eiköhän se lumi sula jossain vaiheessa tuhkan kanssa tai ilman.

   Poista

Kiitos kommentista!