21.4.2013

Ensimmäinen kukkija

Nopeasti perennapenkeissä alkaa näkyä elon merkkejä. Lumi on hädin tuskin kerennyt sulaa, kun penkissä jo vihertää. Ensimmäinen kukkijakin on jo bongattu. Hajamielinen blogin pitäjä ei kylläkään muista enää kukkijan tarkkaa nimeä. Aivan tavallinen krookus se ei ollut, vaan jokin sahrami. Informatiivisen sahrami-sivun tietojen perusteella veikkaisin ankaransahramia.


Aikainen sahrami
Perennapenkkeihin jää aina edellisen syksyn lehtiä. Narsissit ja tulppaanit sitten puskevat niistä läpi, kun innoissaa työntyvät valoon. Revin sitten lehtiä irti, kun tuntuu että tulppaanin lehdet ovat jääneet pinteeseen. Alla olevassa kuvassa narsissi on puskenut läpi lyhtykoison "lyhdystä", jossa on vielä marjakin jäljellä. Aika kaunis luonnon oma sommitelma!

Narsissi ja lyhtykoison "lyhty"

12 kommenttia:

 1. Hieno "pitsilyhty", ihanaa jo krookukset kukkii. Kasvimaallakin näkyy jo penkit, vois alkaa suunnittelemaan mitä kylväs mihinkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen jo suunnitellut ja nyt on jo uudet suunnitelmat. Pensasmustikkaa tulisi härkäpavun tilalle uuden suunnitelman mukaan. Nyt vain pitäisi keksiä minne tungen härkäpavut...

   Poista
  2. Härkäpapu perunan kanssa samaan penkkiin. Esim. peruna, härkäpapu, peruna jne.

   Ihana luonnon pitsisommitelma.

   Poista
  3. Olen lukenut tuosta perunan ja härkäpavun yhdistämisestä ennenkin. En ole vain varma, miten se käytännössä toimii. Jos härkäpavun laittaa perunoiden väliin, niin sittenhän multaus ei onnistu. Jos härkäpavut on samassa penkissä, niin tukeminen menee hankalaksi. Olen ostanut jo varhaisperunaa, joiden kanssa härkäpavut tuskin onnistuu. Perunat nostetaan ennenkuin härkäpavut on valmiita. Hmm...

   Poista
  4. Jos härkäpavun laittaa perunan kanssa samaan riviin, niin siinähän tulee härkäpapukin mullattua samalla, eikä niitä tarvitse tukea, kun saavat lisää multaa "jaloilleen". Tai noin minä olen toiminut. En tiedä onko se oikeaoppista :)

   Poista
  5. Tuo kuullostaa jo toimivalta. Minulla on kyllä varhaisperunaa. Tuo härkäpapu-peruna yhdistelmä taitaa toimia paremmin myöhäisemmän perunan kanssa. Olisi pitänyt laittaa härkäpavut perunapenkkiin viime kesänä, kun laitoin 'Matildaa'.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Mitä kaikkia ihania luonnon taideteoksia sitä löytäisikään, jos vain malttaisi hiljentyä ja katsella rauhassa.

   Poista
 3. Kevätkukissa on kyllä ihmeellinen voima puskea vaikka mihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kielot ja koivun juuret veivät kyllä sinililjoilta mehut. Niitä ei ensimmäisen vuoden jälkeen näkynyt :( Niidenkin voimilla on jotkut rajat.

   Poista
 4. Kaunista, tosiaan kuin pitsilyhty !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain olen lukenut, että nuo lyhtykoison marjat voisi syödä. Kannattaa kyllä varmistaa tämä tieto ennen kuin ryhtyy syömään.

   Poista

Kiitos kommentista!