25.11.2012

Jouluksi hedelmäkakku

Kujeen pyynnöstä kirjoitan hedelmäkakusta. Aihe poikkeaa kasvimaaraameista, mutta eipä tuo haittaa. Varsinkin näin talvella on melkein pakko laajentaa aihepiiriään.

Tämä hedelmäkakku on sellainen, että se laitetaan tekeytymään jääkaappiin 3-4 viikoksi eli se on tehtävä hyvissä ajoin. Itse suunnittelin kakun syöntiä jo ennen joulua, sillä jouluna se jää konvehtien ja jälkiruuan jalkoihin. Siksi ryhdyin kakun tekoon jo nyt.

Resepti on jostain naistenlehdestä 90-luvulta. Se ei ole minun, mutta olen hiukan muunnellut sitä esim. alkuperäisessä ohjeessa ei ollut leivinjauhetta ollenkaan. Leivinjauhetta kakku kuitenkin kaipaa, sillä ilman sitä se ei nouse ollenkaan. Olen tehnyt kakun monta kertaa, mutta viime kerrasta on aikaa.

Hedelmäkakun aineksia

ENGLANTILAISEN HEDELMÄKAKUN RESEPTI

200 g coctailkirsikoita
100 g taateleita tai viikunoita
200 g rusinoita
60 g hillottuja appelsiininkuoria
60 g sukaatteja
1/2 dl konjakkia
1/2-1 dl kirsikkalientä
225 g voita
2 1/2 dl sokeria
4 munaa
4 1/2 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1/2 tl neilikka
1 rkl kaakaota
1/2 dl mantelijauhoa

1. Leikkaa hedelmät pieniksi. Kaada niiden päälle konjakki ja kirsikkaliemi ja anna maustua 1 tunti.
2. Sekoita voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen.
3. Sekoita leivinjauhe ja mausteet jauhojen joukkoon ja sekoita sitten jauhoseos ja mantelijauho hedelmien joukkoon. Sekoita, niin että hedelmät jauhoittuvat kauttaaltaan.
4. Kaada taikina suureen  (2 L) voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. Paista 175-asteessa 1 1/2 tuntia.
5. Jäähdytä kakku vuoan alla ritilällä. Kääri jäähtyneenä tiukasti folioon ja anna sen tekeytyä jääkaapissa 3-4 viikkoa.


Pieni hedelmäkakku valmiina jääkaapiin tekeytymään
Kakkutaikina on iso. Jätin pienet kakkuvuuat hiukan vajaiksi ja sain 2 1/2 pikkukakkua. Olisi kannattanut laittaa kaksi vuokaa täyteen. Tällä kertaa taikina ei paljoa noussut.

2 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeen jakamisesta, aion ehdottomasti testata! Joulukuun alussa pitänee alkaa leivontahommiin...

    VastaaPoista
  2. Tämä on tosiaan siitä hyvä ohje, että sen voi tehdä jo hyvissä ajoin. Oikein hedelmäinen hedelmäkakku.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!