19.8.2012

Virheitä ja satoa

Kesän mittaan on ollut tarkoitus tehdä lista. Siihen laittaisin vinkkejä seuraavalle kesälle. Monia asioita hoksaa vasta sitten kun on jo myöhäistä. Sinä kesänä on jo myöhäistä korjata virhettä, mutta siitä voisi ottaa opiksi tuleville kesille. Välillä myös huomaa, jonkin niksin tai tavan jota kannattaisi tehdä tulevaisuudessakin. Listan teko on jäänyt. Teen sen ehkä kasvimaakauden jälkeen. Ongelmana silloin on tietenkin muistaminen... Yksi listaan sopivista vinkeistä tuli vastaan vasta näin loppukesällä. Vinkki olisi seuraava: mangoldia ja kehäkukkaa ei kannata laittaa limittäin. Kummatkin rehottavat vasta loppukesästä, joten ne eivät täydennä toisiaan vaan vievät toisiltaan elintilaa. Kehäkukan rehotus on huomattu myös vaalean vihreää blogissa.
  

Kehäkukan ja mangoldin muodostama pöheikkö

Matilda perunaa olen jo jonkin verran nostanut. Nyt nostin hiukan enemmän, jotta sain ainekset hämäläiseen perunatuuvinkiin (eli imellettyyn perunalaatikkoon). Kokonsa puolesta Matilda sopii siihen hyvin, sillä se tekee isoja mukuloita. Se on vain niin jauhoinen, että rikkoontuu pahoin keittäessä. Siinä sitten yritin kuoria keitetyjä perunoita, kun puolet perunoista oli mössönä kattilan pohjalla. Matilda ei ole tosiaankaan keitinperuna, mutta siitä on tullut hyviä uuniperunoita. Laitoin muuten keväällä kolmen neliön perunpenkkiin kaksi säkkiä luonnonturvetta ja maa on perunapenkissä paljon kuohkeampaa kuin muualla kasvimaalla. Siinä taas listaan vinkki, jota ei tarvinnut hoksata vaikeimman kautta.


Matilda-perunaa

Kateellisena olen katsellut Mäntylän ja kanatarhan herkullisia kuvia pensaspavuista. Minä olen tänä kesänä joutunut tyytymään härkäpapuun. Onneksi siitäkin saa herkullista syötävää. Viljelin tänä kesänä 'Kaulion valkeaa', kuten edellisessä postauksessa jo kerroin. Keräsin siitä ensimmäisen sadon ja kaikki pavut olivat vaaleita. Suurimmassa osassa paloista oli vain kaksi tai kolme papua. Vain suotuisimmassa nurkassa olevat palot sisältävät viisi papua. Olen aikaisempina vuosina hienostellut ja kuorinut vielä pavut riipimisen ja keittämisen jälkeen. Nämä pavut hajosivat käteen sellaisessa käsittelyssä ja niinpä söin pavut kuorineen. Hyviä olivat ilman kuorintaakin.



Härkäpapu valmiin keittiöön

2 kommenttia:

  1. Minäkin olen kasvatellut tänä kesänä ekan kerran härkäpapuja. Etsin ohjeita niiden käytölle. Löysin sellaisen, jossa käskettiin kuoria valkoinen osa pois pavun pinnalta. Oletko sinä kuorinut niitä ? Tiedätkö onko valkoisessa kuoressa jotain ainetta, miksei sitä saisi syödä ? Keitin papuja n. 20 min ja jäähdyttelyn jälkeen kuorin ja popsin perunojen kanssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ymmärtänyt, että härkäpavut voi kuoria keittämisen jälkeen, mutta se ei ole tarpeellista. Söin härkäpapua kuorineen 19.8 ja elossa ollaan vielä. Kuoritut härkäpavut ovat esteettisesti paremman näköisiä. Kuorimattomat ovat vähän epämääräisiä auki repsottavine kuorineen. Ranskankerman joukossa sellaiset pavut menevät kuitenkin mainiosti. Minun resepteissäni härkäpapua kehotetaan keittämään 10-15 min. Härkäpapu on ihanan varma kasvaja, joten minulla se on kasvimaalla jo vakiokasvi. Reseptejä saa tosiaan vain hiukan etsiä.

      Poista

Kiitos kommentista!