7.1.2018

Valotaidetta - Lux Helsinki

Taas koitti vuosittaisen Lux Helsinki-tapahtuman aika. Siitä olenkin raportoinut uskollisesti. Tapahtuma kestää 10.1 saakka, joten vielä ehtii. Usein on saanut valittaa säästä. Vettä on tullut kaatamalla tai sitten on ollut -20. Tällä kertaa sää oli ihan mukava. Pikkupakkanen piti ilman raikkaana. Yksin ei kyllä tarvinnut taideteoksia kiertää. Väentungos oli melkoinen. Arki-iltana voikin olla väljempää.


Lux-reitti vei tänä vuonna ihan uusille urille. Se kulki ohi Erottajan paloaseman ja tämä oli valaistuksella tuotu komeasti esiin. Rakennus on ilman valaistustakin kaunis, mutta erilaiset värit tekivät siitä aika dramaattisen.


Yksi parhaista kohteista oli taas lyhtypuisto. Yhdessä lyhdyt muodostavat ihanan värikkään kokonaisuuden ja yksityiskohtia katsomalla löytää kaikkea hauskaa. Lyhtyjä oli tehty muovimukeista, ämpäreistä, mainoskylteistä yms. halvasta materiaalista. Kun tekisi yhden lyhdyn joka vuosi, niin vuosien mittaan niitä kertyisi jo jonkin verran. Mitäköhän naapurit tykkäisi?


Toinen syksähdyttävä kohde oli arkkitehtimuseon taakse talon seinään heijastettu teos "Ajan rooli". Välillä talon seinä oli kuin maanjäristyksen kourissa ja se ihan aaltoili. Upean näköistä!


Kasarmintorilla oli yksi Lux-teos, mutta sitä kiinnostavampi oli uusi Valon tuoja-patsas, joka on talvisodan muistomerkki. En ollut vielä nähnyt sitä livenä. Taiteilijan mukaan aukot eivät kuvaa luodinreikiä, mutta minusta se on oiva tulkinta. 


"Dark ideas" teoksessa on käytetty hyväksi vanhoja piirtoheitinkalvoja, hehkulamppuja yms. pois heitettävää. Kauniita kuvia niistä vielä sai talon seinään heijastettua.

Tänä vuonna kaksi teosta jäi näkemättä. Ensimmäisen luona oli sellainen tungos, että luovutin ja jatkoin eteenpäin. Viimeinen 'grande finale' eli tuomiokirkon teos ei toiminut teknisten ongelmien takia. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kohtasin Lux Helsingissä teknisen ongelman ja olen kuitenkin käynyt niissä jo useiden vuosien ajan. Tekninen ongelma oikeastaan toi vain esiin kuinka hienosti yleensä tapahtuma on järjestetty ja hoidettu. 

Jos et ole vielä käynyt, niin suosittelen kierrosta. Näet varmaan myös nuo teokset, jotka minulta jäi väliin :)

4 kommenttia:

  1. En ehdi LUX-näyttelyä katsomaan, joten lämmin kiitos kierroksesta. Kiva, että tällaisia juttuja järjestetään. Piristävät etenkin näin pimeään aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvä, että pääsit Luxiin ainakin minun kuvien avulla. Lux hyvin hyötykäyttää vuoden pimeintä aikaa :)

      Poista
  2. Hienot kuvat. Hyvää alkavaa viikkoa.

    VastaaPoista
  3. Kasvit ja kevät kutsuu! Jätin sinulle blogissani haasteen, jossa hypätään huhtikuun tunnelmiin! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!