22.5.2014

Toukokuun havaintoja

Toukokuussa on puutarhassa jo paljon katsottavaa. Olen ottanut joitakin kuvia, mutta tänne blogiin en ole niitä saanut laitetuksi. Laitankin nyt esiin joitakin kuvia näin jälkikäteen.


Ihastelin onnea istuttamassa -blogissa ollutta juttua kiurunkannuksesta. Tuollaisia minäkin haluaisin! Sitten katselin tarkemmin nurmikon kukkia ja sieltä löytyikin yksi kiurunkannus. Se on varmaan levinnyt naapurista ja tulevaisuudessa saa toivottavasti kavereita.


Luumupuut olivat valkoisenaan kukkia. Pölyttäjiä oli liikkeellä luumupuussa, mutta en saanut yhtäkään niistä kunnolla kuvattua. Ihania pölyttäjäkuvia on tää on vielä kesken-blogissa. Kimalaiset ovat ainakin niin nopeita liikkeissään, että minä painoin aina laukaisijaa liian myöhään. 


Yhden onnistuneen pölyttäjäkuvan sain kuvattua karviaispensaassa. Tämäkin on vahinkolaukaus. Pitää vielä harjoitella hyönteisten kuvausta.


Pienet maa-artisokat laitoin maahan ja isot sai odottaa varastostossa hiukan aikaa, mutta sitten ne pääsivät piiraaseen. Söin piiraanpalan katkarapusalsan kanssa. Tein tänä vuonna myös maa-artisokkakeittoa kuten viime vuonna. Seuraavassa piiraan ohje:

QUICHE LORRAINE MAA-ARTISOKASTA

Pohja:
250g vehnäjauho (jos haluaa, osa grahamjauhoa)
125g voita
1 muna
3 rkl vettä
1tl suolaa
1tl yrttiseosta

Täyte: 
250g kuorittua maa-artisokkaa
2 keltasipulia
2 rkl voita
2 munaa
1 1/2 dl kuoukermaa
1 1/2 tl suolaa
valko- ja viherpippuria

1. Sekoita jauhot ja voi. Lisää joukkoon muna, vesi ja mausteet. Sekoita tasaiseksi. Anna levätä jääkaapissa tunti.
2. Kuullota sipulit ja maa-artisokat pannulla voissa pehmeäksi. Jäähdytä.
3. Sekoita joukkoon muna, kuohukerma ja mausteet.
4. Levitä 2/3 taikinaa vuuan pohjalle ja reunalle. Kauli lopusta taikinasta kansi.
5. Kaada täyte vuokaan ja laita kansi päälle. Ummista reuna.
6. Paista 180 astetta 10 min, sitten 150 astetta 40 min. En oikein saanut väriä piiraaseen. Ehkä pitäisi pitää kuumemmassa hetken.
7. Nautitaan lämpimänä salaatin kanssa.

8 kommenttia:

  1. Yhdestä kiurunkannuksesta tulee nopeasti monta, joten kohta sinullakin on niitä enemmän.

    VastaaPoista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos! Pölyttäjät ovat minulla vielä liian nopeita, mutta täytyy harjoitella niiden kuvaamista.

      Poista
  3. Joo, kiurunkannus kyllä leviää!

    Kiitos kehuista! Pölyttäjäkuvien salaisuus on viettää joutilas päivä niska kenossa puun alla. Tuhannesta kuvasta yksi onnistuu. On hyvä, jos lähipiirissä on hieroja.

    Piiras näyttää hyvältä ja salsa eritoten!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla taisi kärsivällisyys loppua noiden pölyttäjien kanssa ;) Pitääkin siis kuvata niitä ajan kanssa.

      Poista
  4. Herkullisen tuntuinen tuo piirakkaohje, sen laitan muistiin ja kokeilen syksyllä jos maa-artisokkani suvaitsevat kasvaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piirakka on yksinkertainen ja hyvä. Taikina on oikeastaan voitaikina, joten ei ihme, että se on hyvän makuinen...

      Poista

Kiitos kommentista!