20.1.2014

Erilaisia jäälyhtyjä

Vihdoin tuli kunnon pakkasia ja pääsin kokeilemaan erilaisia jäälyhtyjä. Nyt oli enemmänkin ongelmana, etteivät lyhdyt jäädy liikaa siis mene umpijäähän.

Vanha taikinakulho antaa jäälyhdylle kauniin pyöreän muodon. Lyhdystä tulee kuitenkin niin pieni, että siihen menee vain pieni kynttilä.

Maitotölkeissä voi jäädyttää vettä ja näin saa suorakaiteen muotoisia "rakennuspalikoita". Jäädytin veden umpijäähän, jolloin kaikki tölkit räjähtivät kyljestä. Nämä rakennuspalikat ovat lisäksi aika hankalia. Ne eivät ole tasasivuisia, eivätkä millään tahdo pysyä päälleikkäin. Käytin laastina vettä ja lunta, joiden avulla palikat pysyivät vähän paremmin paikallaan. Rakentaminen oli hankalaa, eikä palikoita voinut asetella kovin esteettisesti. Vihdoin kuin palikka pysyi paikallaan, niin siihen asetteluun oli tyytyminen - oli palikka miten vinossa tahansa. Vaikeasti rakennettava, mutta erilainen jäälyhty.

Perinteiseen ämpärillä tehtävään jäälyhtyyn sekoitin elintarvikeväriä. Vesi oli sulana ämpärissä keinotekoisen vihreää ja jo kauhistelin sitä. Jäätyneenä väriä ei enää ollut kuin aavistus. Kuvassa väriä näkyy aivan vähän tuossa yläosan reunassa. Ehkä parempi näin, sillä aika erikoisen näköinen siitä olisi tullut vihreänä.

Lopuksi noiden synkeiden kuvien jälkeen valoisampi kuva. Taas aurinko paistaa ja saa kynttilälyhdyn koristeeet hehkumaan.

8 kommenttia:

 1. Ihania jäälyhtyjä. Sekin hyvä puoli näissä ekologisissa lyhdyissä on, että eivät jää keväällä nurkkiin pyörimään. Ensi talvena voi sitten taas kokeilla luovuutta aivan uudelta pohjalta. Itse en kyllä ole näille pakkasille saanut jäälyhtyjä aikaiseksi, ainakaan vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole ajatellutkaan niiden ekologisuutta, hyvä pointti. Jäälyhdyissä käytän vielä usein muovittomia kynttilöitä, joten ei jää sitäkään roskaa.

   Poista
 2. Hienot lyhdyt! Minkäs teit kun ei jouluksi nitä saanut...Pakastinkin oli täynnä :)
  Nyt on hyvä aika tehä lyhtyjä, mut kerkisin jo kyllästyä, kun meni punajuurilyhty pieleen. En oo muistanut laittaa kynttilöitäkään siihen. Pitäs koekeilla taas joskus.

  VastaaPoista
 3. Hienoja lyhtyjä! Tuo taikinakulholyhty on hieno! Täytyy kokeilla, kiito vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä tulee lyhtyyn kaunis muoto. Jos sinulla on isompi kulho, niin saat tietenkin isomman.

   Poista
 4. Hienosti heijastuu auringonsäteet lyhdystä. Jäälyhtyjä on kyllä tosi mukava tehdä, ja ne ovat kauniita. Yhtenä pakkastalvena laitoimme joulun alla kaikkiin mahdollisiin ämpäreihin vettä jäätymään. Unohtuivat yön yli ja arvata saattaa: kaikki halki aamulla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli -14 asteessa yön yli jäätymässä ja lyhdystä tuli juuri oikeanlainen. Tarpeeksi paksureunainen, mutta kuitenkin sisältä sula. Olen kyllä useamman ämpärin rikkonut jäädytyspuuhilla.

   Poista

Kiitos kommentista!