29.12.2013

Kasvimaan kausi 2013

Vuodenvaihde sopii kuluneen vuoden muisteluun. Tämän ovat monet blogin kirjoittajat huomanneet. Suvikumpu blogissa on vastattu haasteeseen, jossa mennyt puutarhavuosi tulee esitellä 12 kuvalla. Blogissa on ihania kuvia joka kuukaudesta. Tähän haasteeseen voi vastata kuka haluaa ja minua houkuttaakin siihen vastaaminen. Olen kuitenkin kuvannut talvikuukausina aika vähän ulkona, joten en saa noita 12 kuvaa kasaan. Tänä vuonna pitääkin petrata ulkokuvauksen kanssa. Mökkipuutarhassa blogissa samaan haasteeseen on vastattu vain osittain, sillä talvella mökissä käydään vain satunnaisesti. Tämä olisi yksi mahdollisuus vastata haasteeseen. Satu on blogissaan käynyt läpi kuluneen vuoden puutarhaprojektit. Emilie muisteli blogissaan projektien lisäksi myös tapahtumia ja puutarhananteja. Eri blogien innoittamana muistelen kasvimaan kautta. Yritän tuoda vielä sellaisia asioita esiin, joista en ole vielä kirjoittanut. Projektit eivät suuntaudu menneeseen, vaan mietin jo mitä tulisi tehdä tulevana kesänä.

Kehäkukka ja muut kasvimaan kukkijat kaunistavat kasvimaata. Niitä ei tule unohtaa seuraavana keänäkään. Tarkoitukseni on vuokrata palsta, jonne raivataan tilaa myös kukille. Ainakin auringonkukkia, kehäkukkia ja kääpiösamettikukkaa on suunnitelmissa. Kosmoskukka voisi olla myös mukava. 

Pavuilla on tietenkin paikka kasvimaallani. Itse kuivatetut härkäpavut itivät erittäin hyvin, joten niitä tulee ainakin olemaan. Pensaspavun luulin jo menettäneeni, mutta kyllähän se hunajakukkien seassa kasvatti papuja. Seuraavana kesänä voisin kokeilla salkopapuja, vaikka kylläkin mietityttää niiden tukeminen.


Kirveli kukoisti viime kesänä. Se ei ole koskaan kasvanut niin komeasti. Yleensä se on loppukesästä jo ollut mennyttä. Viime kesänä se ei välittänyt lehtien verotuksesta, vaan vain kasvoi. Taisi runsas kastelu sopia sille...

Kokeilin viime kesänä ensimmäistä kertaa paprikoiden viljelyä. Tai oikeastaanhan olen jo monena vuotena kasvattanut chilejä, jotka kuuluvat paprikoiden sukuun. Nuo isot miedot paprikat tuntuvat vaatiliammilta kuin chilit, jotka mielestäni ovat aika vaatimattomia. Valitsemani miedot paprikalajikkeet osoittautuivat helpoiksi. Seuraavana kesänä voisi kokeilla jotain uutta lajiketta!

Marjapensaiden vieressä oli härkäpapua ja maissia. Kumpikin tuotti satoa, mutta kasvu taisi olla vähän kituliasta. Näihin marjapensaan viereisiin penkkeihin olen suunnitellut lavakauluksia, jolloin marjapensaat ei pääsisi imemään niistä kaikkea voimaa. Toivottavasti löydän sopivan kokoisia ja hintaisia kehikoita.

Toiseen lavakaulukseen voisin laajentaa yrttitarhaa, joka alkaa olla liian pieni. Salviaa en tarvitse lisää, sillä en osaa sitä oikein käyttää (kukinta on tosin kaunis). Monesta muusta yrtistä on puutetta. Timjamia ja laventelia saisi olla enemmän. Rakuunaa ja anisiisoa ei ole ollenkaan.

Siis edellisen kesän innoittamana kohti tulevaa kesää!

12 kommenttia:

 1. Hyvät suunnitelmat! Minäkin jatkan kasvattelua lavakauluksissa. Lajeja en vielä tiedä. No, yrttejä ja salaattia ainakin. Pavuista voisin kokeilla jotain muuta lajiketta kuin härkäpapua. Kohtahan se puutarhakausi taas alkaa. Muutama kuukausi enää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole vielä aivan tarkkaan lajeja suunnitellut. Odottelen siemenkujastoja, joista voi löytää kaikkea kivaa...

   Poista
 2. Hienot paprikat! Olisi kiva kokeilla, mutta miten mahtaa käydä viitosvyöhykkeellä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli paprikat kesällä lipan alla länsiseinustalla. Täälläkin Uudellamaalla kanniskelin paprikoita ensin yöksi sisään ja sitten alle +14 asteen öina suojasin ne moninkertaisella harsolla. Kasvihuone olisi paprikoille paras, mutta lämpimässä ja suojaisassa paikassa pärjäävät ilmankin jos jaksaa suojata öisin.

   Poista
 3. Hyvät suunnitelmat. Minäkin jo piirsin paperille pienemmän kasvimaani lohkot ja kasvit.
  viljelykiertokin asettaa aina pieniä vaatimuksia. Maissia minäkin taas ajattelin kokeilla..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin tulee taas maissia. Se onnistuu vain lämpimänä kesänä, mutta tuotto on sitten tuntuva. Ensinnäkin se on todella kallista kaupassa (siis kun verrataan kotimaiseen) ja maku on aivan verraton.

   Poista
 4. Kauniit kuvat:)
  Kosmoskukka on kyllä kasvattamisen arvoinen;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä sitä sitten kokeilla. Komea on ainakin, toivottavasti onnistun.

   Poista
 5. Oikein mukava postaus! Minäkin katselin tänään kasvimaata sillä silmällä, että miten muuttaisin penkkejä, kun ei ole lunta niin näkyvät. Yrttejä(meiramia, timjamia, oreganoa) minäkin istuttelin yhteen penkkiin, saa nähdä miten selviävät talvesta, kun ei ole lunta.
  Valkosipulin kynsiä laitoin myös kokeeksi syksyllä penkkiin.
  Ainakaan viime vuonna eivät nuo isommat paprikat kypsyneet täällä IV vyöhykkeellä ulkona, vaikka oli niin hyvä kesä. Pitäs olla tosi aikanen lajike, mikä lie mulla ollut, en tiedä.
  Salko- ja vahapapua olen syönyt, mutta härkäpapua varmaan ei tulis käytettyä. Joskus kasvatin härkäpapua perunan kanssa lannoitustarkoituksessa ja olishan se tietty kaunis ja rehevä kasvikin.
  Onhan tässä kevääseen vielä aikaa miettiä ja suunnitella, viime kesän kasvimaan karttakin on unohtunut piirtää vihkoon ;))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä huomio Tuuleville, jolle vastasin omien kokemuksien perusteella. Minulla tuli 'New Aces' lajikkeeseen paprikat jo kesäkuun lopulla. Niiden punertumiseen menikin sitten melkein kuukausi. Kukkaruukussa olevat paprikat pystyisi siirtämään sisälle kypsymään. Viidennellä vyöhykkeellä paprikoita ei taida kannattaa istuttaa maahan.

   Valkosipulia pitäisi joskus kokeilla. Omalla kasvimaalla sen voi rauhassa jättää talveksi maahan.

   Poista
 6. Suunnitelmasi kuullostavat kivoilta. Tämä lumettomuus varmasti lisää intoa miettiä tulevan kesän istutuksia. Lavaviljely on kannatettavaa. Meillä on kokemuksia kahdelta kesältä ja aina vain paranee. Hyvää Uutta Vuotta 2014 sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lavaviljelyyn pitää panostaa enemmän alussa, mutta mukava kuulla sen kannattavan. Kaikkea hyvää vuodelle 2014!

   Poista

Kiitos kommentista!