10.9.2013

Kesän viimeisiä kukkia

Kesä on lopuillaan. Eilisen sade toi keltaisia koivunlehtiä nurmikolle sen merkiksi. Vielä on kuitenkin puutarhassa eloa ja kukkiakin. Auringonkukat ovat syksyn iloisia väriläiskiä. Laitoin niiden siemeniä kasvimaahan, mutta yksikään ei itänyt. Taisi olla vielä liian kylmää. Onneksi oli talitintti "kylvänyt" yhden perennapenkin reunaan.

Tämä auringonkukka ei ole valioyksilö, mutta ihana siitä huolimatta
Jos auringonkukka ilahduttaa, niin pensaspavun kukinta ...ei. Kyllähän se jo aikaisemminkin kukki, mutta papuja ei ole näkynyt. Vieläkin se kukkii, mutta eipä siitä taida enää satoa saada. Kuvassa mukana sen harvoja papuja. Sekin on onnettoman pieni ja jo osaksi syöty. Tämä 'Purple Queen' lajike ei vaikuta oikein hyvältä. Vieressä kukkii hunajakukka.

Pensaspapu ja hunajakukka
Pavun kukinta tähän aikaan ei ole hyvä, mutta maa-artisokan tuleekin kukkia tähän aikaan. Sillä on sato valmistumassa. Yleensä olen jättänyt koko sadon maahan odottamaan kevättä. Niistä voisi kyllä osan käyttää heti ja laittaa myös vähän pakkaseen. Näin syksyllä on vain kaikenlaista satoa, joten maa-artisokka tahtoo jäädä jalkoihin. Keväällä siihen voi keskittyä paremmin. Maa-artisokan kukan kuvaaminen on hiukan hankalaa, kun se kasvattaa niin korkean varren ja kukat vielä avautuvat suoraan ylöspäin. Yksi varsi oli lipsahtanut tukien välistä ja se kasvaa vaakasuorassa. Sen kukan kuvaaminen onnistui kyykistymällä.

Maa-artisokan kukka

6 kommenttia:

 1. Papujen ystävänä suosittelen salkopapua. Vaikka sen lähtö kannattaa varmistaa esikasvatuksella, sadon määrä hakkaa mennen tullen pensaspavun (jotka vielä hyvässä lykyssä roikkuvat maata vasten).
  Saitpas muuten värikkään kukkakuvan maa-artisokasta, itse pätkäihmisenä yritin myös kuvailla sitä, mutta eihän siitä mitään tullut. Minä suunnittelen korjaavani maa-artisokkasadon nyt syksyllä, jos vaikka talvi-iltana keittelisi ihanaa maa-artisokkakeittoa ja muistelisi lämmintä kesää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogisi innoittamana olen jo laittanut muistiin korvan taakse salkopavun seuraava kevättä varten. Ensimmäinen pensaspapuni oli 'Primel', joka on noin 40 cm korkea. Se sopi hyvin tukeen sidottavaksi ja pavut sai kauniisti leikattua oksistosta. (Toinen kuva blogin nimen alla.) Muihin pensaspapuihin olen ollut aika pettynyt, kun niiden pavut lojuvat mullassa.

   Poista
 2. Taitaa olla tään kesän papujen aika ohi, kun on jo niin kylmää. Mulla eivät enää kuki edes. Hienot kuvat keltaisista kukkasista. Maa-artisokkaa pitäisi kyllä kylvää, sekin on kuin koriste, vaikka olis hyvää syötävääkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ymmärtänyt, että monet kasvattaa sitä vain kukkien takia. Suosittelen kyllä mukuloiden syömistä.

   Poista
 3. Auringonkukat ovat kuin pieniä aurinkoja! Mukavaa keskiviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä saisi olla enemmänkin. Toivottavasti itävät seuraavana vuonna, niin auringonkukista voisi nauttia enemmänkin. Kiintoisaa keskiviikkoa!

   Poista

Kiitos kommentista!