20.10.2012

Härkäpavun siemenien keruu

Tänä vuonna laitoin ensimmäistä kertaa maatiaishärkäpapua 'Kaulion valkeaa'. Kasvimaahan ei mennyt kuin puolet siemenpussista, mutta ajattelin jo tänä vuonna kokeilla siemenen keruuta. Hienoa olisi, jos voisi tulevaisuudessa olla härkäpavun siemenien suhteen omavarainen. Se taitaa olla myös maatiaislajikkeiden ajatus. Ei osteta joka kevät uusia siemeniä, vaan kerätään siemenet seuraavalle vuodelle omasta maasta.

Härkäpapua valmiina tuorekäyttöön, mutta siementen keruuseen pitää vielä odottaa.

Netistä en ole löytänyt montaa härkäpapua hyvin käsittelevää artikkelia. (Jälkeenpäin löysin hyvän blogiartikkelin härkäpavusta, jossa annetaan hyviä vinkkejä erityisesti viljelyyn ja ruuanlaittoon. Siementen keruuseen siitä ei ole apua.) Jos lukijat tietävät jonkun hyvän linkin, niin vinkatkaa siitä minulle. Wikikko artikkeli on varsin pätevä, mutta se käsittelee enemmän härkäpavun suurviljelyä. Ristiriitaiset loppukommentit jättävät lukijan yksin. Lopullista totuutta ei tunnu tästä artikkelista löytyvän. Talven pimeinä iltoina pitää paneutua Ruotsin kasvimaasivuihin ja -blogeihin. Sieltä voisi löytyä jotain tietoutta, jota voisi hyvin hyödyntää myös Suomessa. Minulta sujuu saksakin, mutta siellä on jo aivan toisenlainen ilmasto viljelyyn. Saksalaisten viljelyvinkkien hyödyntäminen Suomen ilmastossa voi olla hankalaa.

Parhaan härkäpapu artikkelin olen löytänyt Maatiaisesta. Härkäpapujen keruuseen ryhdyin juuri maatiaisen härkäpapua käsittelevän artikkelin ohjeiden mukaan. Artikkeli on varsin pitkä ja perinpohjainen. Jos on kiinnostunut vain keruuohjeista, saa artikkelia rullailla aikalailla alaspäin, että löytää etsimänsä. Käyn tässä papujen keruun kuvien, kommenttien ja artikkelin lainausten avulla.

"Papu joutuu lämpimänä kesänä yleensä syyskuun alussa tai viimeistään puolivälissä. Se on tarpeeksi tuleentuntutta, kun alimmat palot ovat kuivuneet mustiksi ja ylimmissäkin siemenet ovat saaneet värinsä. Kaikkien palkojen mustiksi kuivumista ei kannata odottaa, sillä papu rupeaa silloin ”mänemeä moalle” eli varisemaan. Syksyllä on myös varottava hallaa, sillä se vikuuttaa puolikypsät, kosteat pavut kelvottomiksi. Hallan uhatessa kannattaa papumaa joko peittää tai sitten ”tehhä sirppihalloa” eli leikata vielä vihanta papu kuivumaan."

Taitaa olla korkea aika kerätä härkäpavun siemenet



Keväällä härkäpapujen osio ei ollut heti valmis, joten jouduin laittamaan härkäpavun maahan hiukan myöhässä. Härkäpavut sitten kypsyivätkin myöhässä. Otin siemniä kuivaukseen vasta lokakuun alussa.

"Pienen papumaan vähäiset lyhteet nostellaan riu'ulle räystään alle auringonpaisteeseen, missä ne kuivuvat nopeammin kuin ilmojen armoilla.Papu kuivuu haasialla parisen viikkoa, mikä jälkeen siemenet alkavat jo varista sekä linnut ja hiiretkin löytävät ilmaisen ruuan luokse."


Härkäpapuja räystään alla kuivumassa

Olin jo kesällä valinnut 5 vartta, jotka olivat mielestäni valioyksilöitä eli sellaisia, joiden geenejä halusin jälkeläisillekin. Nämä 5 laitoin lipan alle kuivumaan.

"Tavallisessa eli vähäisessä viljelyksessä palot kuitenkin silvitään (rapistelloa) käsin auki tai otetaan palot avaamattomina talteen. Tämä tapa ei vaadi saunan lämmitystä, puimatannerta, varstoja eikä hursteja, mutta ottaa kyllä melkoisesti aikaa. Pavut ovat kylmistä lyhteistä puitaessa vielä tuoreen pehmeitä ja ne täytyy levittää muutamaksi päiväksi lämpimään paikkaan kuivumaan."


Juuri silvityt härkäpavut valmiina viimeiseen kuivaukseen

Paloista paljastui monenlaista papua. Yllä olevasta kuvasta ne voi hyvin erottaa. Oli tuuleentuneita papuja, joilla pavun ja palon yhdysosa on jo muuttunut mustaksi. Niitä ovat nuo etualalla olevat mustan viirun omaavat pavut. Kuvan taka-alalla on tuuleentumattomia papuja, joiden yhdysosa on vielä vaalea. (Pitää muuten selvittää, mikä se yhdysosan oikea nimi olikaan...) Parista palosta löytyi myös kasvuston ainoat violetit pavut. Niissä on kyllä komea väri, mutta ovat kuulemma karvaita. Maatiaislajikkeessa voi esiintyä tällaista vaihtelua. 

"Kuivattu ja puhdistettu sato pannaan säkiin ja säkki ripustetaan aitan lakeen, jotta hiiret eivät söisi koko herkkua. Joillakin on aitassa pavulle oma pyttynsä tai tynnyrinsä tai pölkystä koverrettu erityinen papukynä, penaalin kaltainen arkku. Aitan puutteessa pussi kätketään keittiön kaappiin. Papu tosin pysyy parempana, jos se säilytetään talvella kylmässä tilassa. Huoneenlämmössä se alkaa ruskettua sekä kuivuu liikaa ja kovettuu. "


Härkäpavut valmiina tulevaan kesään
Kuivattelin papuja vielä viikon jääkaapin päällä. Kyllä tunsi sormenpäissä, että pavut olivat vielä kuivanneet ja kovettuneet. Artikkelissa mainittu puupenaali olisi hieno, mutta minulla on sentään itsetehty keramiikkarasia. Sen voisi laittaa varastoon. Siellä on joskus ollut hiiriä, mutta luulisi papujen olevan turvassa rasiassaan.

Keväällä pitää omat siemenet viljellä erikseen, jotta voi tehdä vertailevaa tutkimusta...

4 kommenttia:

  1. Vau, kun hyvä postaus härkäpavusta ! Siinä oli paljon tietoa. Minä viljelin tänä kesänä ekan kerran härkäpapuja, joten tieto tuli tarpeeseen. Kiitos siitä. Mm. kuivattamisesta minulla ei ollut mitään tietoa. Papuja tuli sen verran vähän, että sain syötyä ne kaikki tuoreeltaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myöhäisestä vastaamisesta aloitteleva bloggaaja tunnetaan ;) Vasta nyt huomasin katsella saamiani kommentteja hallintapaneelin kautta. Olen vain katsellut viimeksi kirjoittamani postauksen kommentit, joten kommenttisi on jäänyt oman onnensa nojaan. Sorry!

      Hienoa, että tieto tuli tarpeeseen. Huomasin itsekin, ettei härkäpavuista ole hirveästi tietoa saatavilla.

      Poista
  2. Oi, sain joskus kauan sitten isältäni muutaman härkäpavun siemenen ja olinkin vuosia omavarainen härkäpapujen suhteen. Sitten tuli muutama huono vuosi ja hiukan kyllästyin viljelypuuhiin. Minulla taitaa vieläkin olla muutama oma siemen jäljellä, mutta voip olla, etteivät enää idä. Uushankinta edessä. On se niin mainio "marja", härkäpapu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Israelssonin 'Keittiöpuutarhuri' kirjan mukaan härkäpapu säilyy elinvoimaisena 5 vuotta. Yllättävän kauan. Maatiaiselta saa oikein maatiaissiemeniä, jos pitää hankkia uudet.

      Poista

Kiitos kommentista!