6.10.2012

Yrttejä talteen

Koko kesän voisi kerätä yrttejä talteen ja laittaa säilöön. Vasta kylmä aamu saa ajatuksen muuttumaan toiminnaksi. Kohta niitä ei ole ollenkaan! Äkkiä saatava ne säilöön! 

Viime syksynä olin ahkera ja laitoin paljon yrttejä jääpaloina pakkaseen. Viime vuonna persiljakin rehotti aivan toisella tavalla kuin tänä vuonna. Oli siis paljon materiaalia, mitä pakastaa. Eipä niitä kaikkea kerkenyt ja muistanut käyttää talven aikana. Nyt olen heittänyt pakastettua persiljaa kompostiin... Ei sekään ole hyvä vaihtoehto. Siis ei ole hyvä olla liiankaan ahkera.

Ruohosipulia, laventelia ja kehäkukkaa talteen talveksi
Kylmä yö oli jo runnellut laventelia, joten sitä ei saanut paljoa talteen kuivattavaksi. Sen suhteen olisi saanut olla aikaisemmin liikenteessä. Kehäkukkia keräsin hiukan maljakkoon. Irtonaisista kukista nypin terälehdet ja kuivatin ne ytttiteetä varten. Kokeilin nyt ensimmäistä kertaa pakastaa ruohosipulia jääkuutiossa. Olen ymmärtänyt, että ruohosipulia on vaikea säilöä. Kuivatessa ja pakastaessa se kuulemma menettää makua. Ehkä jääkuutiossa sen maku säilyy paremmin. Talvella pitää makustella!

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos! Mukava tosiaan tietää, että joku lukee ja arvostaa höpinöitäni.

   Poista
 2. Kerään kaikenlaisia yrttejä, kuivaan ja teen niistä esim. teesekoituksia. Vävy ja lapsenlapset tykkäävät juoda niitä kyläillessään. Viime kesänä minulla oli ensimmäistä kertaa steviaa ja sainkin sitä ihan mukavasti talteen. Ei tarvitse lisätä mitään makeutusainetta teehen, kun lisää sekoituksiin muutaman stevian lehden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli Steviaa vuosia sitten, mutta se jäi täysin käyttämättä! En tiennyt miten sitä käytetään, joten en käyttänyt ollenkaan...

   Poista

Kiitos kommentista!