25.5.2019

Potut maahan

Perunat pääsi jo 14.5 maahan. Silloin oli vielä kylmiä öitä, niin laitoin niille "peiton" päälle. Toivottavasti ne ovat harson alla alkaneet itämään ja tulee hyvä sato.


Tänä kesänä voisi tulla tämän väristä perunakukintaa. Laitoin maahan minulle uutta 'Violet Queen' lajiketta. Sillä oli jo violetit siemenperunat ja idutkin oli samaa väriä. Hyvin kukkakin voi olla värjäytynyt. 


Tässä kuvassa on vierekkäin Mozartia ja Violet Queenia (oikealla). Silmiä siristämällä voi nähdä itujen lilamaisuuden, mutta tässä kuvassa ero ei ole kyllä selvä.

Näiden kahden lisäksi laitoin maahan Annabellea eli kaksi vaaleaa ja yksi violetti lajike. Laitoin perunapenkkiin Violet Queenin keskelle, niin Annabelle ja Mozart on helppo erottaa. Annabellea oli jo viime vuonna, mutta Mozart on myös uusi lajike minulle.


Olen ihastunut väriperunoihin ja vuosien saatossa on tullutkin kokeiltua yhtä jos toista lajiketta. Monet ovat jauhoisia, mutta uuniperunoina ne ovat mainioita... ja tuovat väriä lautaselle :)Viime vuonna oli suorastaan älytön perunavuosi. Näköjään perunakin tykkää lämmöstä ja perunapenkistä löytyi tällaisia jölliköitä. Luulen, että tänä vuonna perunasato jää vähäisemmäksi. Suurin osa perunapenkkiä on Violet Queenia, jolla oli jo istutusperunat pienet. Yleensä nämä erikoisperunat eivät ole hirveän satoisia. Perunat jäävät pienenlaisiksi ja niitä on vähemmän kuin peruslajikkeilla. Se  ei kuitenkaan haittaa, sillä useimpina vuosina perunaa tulee liikaa. Kun ei ole säilytystiloja, niin kaikki pitää syödä samantien.

Perunasatoa odotellen :)

10 kommenttia:

 1. Onpa perunatkin kauniita. Violet Queenin kukka kelpaisi vaikka perennapenkkiin. Toivotaan hyvää satoa perunoillesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelut kaikille, että vastailen näin myöhään. Tabletista en pääse enää kirjautumaan sivuille, joten vastaaminen sitten helposti unohtuu, kun sitä ei heti pääse tekemään.

   Poista
 2. Todella upea ja upean värinen perunankukka.
  Syömme mieheni kanssa tosi harvoin perunaa, mutta mökillä ollessamme pitää ainakin kerran saada lautaselle uusia perunoita. Tuo Annabella on todella hyvän makuinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annabelle nousi ensimmäisenä. Saisiko sitä jo jussina nostettua...

   Poista
 3. Peruna on kukkiessaan kaunis, mutta että mukulatkin voi olla noin kauniita!

  VastaaPoista
 4. Kauniin värisiä perunoita ja tosi nätti tuo kukka! Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähdä mikä on Violet Queenin kukinnan väri. Toivottavasti tuottaa edes kohtuullisen sadon.

   Poista
 5. Me viljelemme perunaa viljelylaatikoissa ja tälläkertaa vain Annabellaa. Jännännäköisiä ja värisiä perunoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annabella oli yllättävän aikainen. En kerennät penkkejä harata ennen kuin se oli jo pinnassa.

   Poista

Kiitos kommentista!