31.3.2019

Perhoskukka kokemuksia

Viime kesänä valitsin kasvimaan kukkapenkkiin perhosia houkuttavia kukkia. Sellainen rajoite minulla oli, että kukalla tuli olla suorakylvö mahdollista. Minulla ei esikasvatus oikein onnistu, joten parasta on, kun saa laittaa siemenet suoraan kasvimaahan.


Tiikerikaunosilmän siemenet sain kaupanpäällisiksi ja ne todella ihastuttivat. Kukinta on ihanan pirtsakka ja pitkään kestävä. Tänä kesenä maahan laitan vähän lyhyempää ja monivärisempää sorttia. Ainoana miinuksena on huono maljakkokestävyys. Nämä kukat ihastuttavat enemmän penkissä kuin maljakossa.


Maarianohdake kuulemma houkuttaa todella hyvin perhosia. Onhan perhosten hyvä laskeutua tälle kukalle. Se myös iti todella hyvin, niin että lopulta minulla oli sitä eri puolilla kasvimaata. Mutta, mutta... Katso nyt noita piikkejä! Ne ovat vielä terävämpiä kuin miltä näyttävät. Minulla on ohut iho, joten monesit minulla oli sormet verellä tämän kukan takia. Tämä kukka ei enää pääse minun kasvimaalle!


Pallerokiurunkukka on kuulemma myös hyvä perhosten houkuttelija. Sen kukinta-aika oli kuitenkin yllättävän lyhyt. Eikä vanhojen kukintojen poisto tuntunut lisäävän kukintaa. 

Tähän kukkaan ne muutamat perhoset hakeutui, jotka eksyivät kasvimaalle. Kokeilun lopputulos oli, ettei kasvimaallani ylipäätänsä ole hirveästi perhosia. Se on aavalla paikalla, joka taitaa olla perhosille liian tuulinen. Keskityn tänä kesänä enemmän kukkaloistoon ja kimalaisten houkuttamiseen.


Mauriinkiiltomalva oli myös uusi tuttavuus. Siinä muistaakseni kimalaiset pörräsi. Se iti hyvin, aloitti kukinnan aikaisin ja kukki pitkään. Tämä ei niinkään sovi maljakkoon, vaan on kasvimaan kaunistus.


Tässä kuvassa taustalla on tiikerikaunosilmää, mutta puheenaiheena on etualan veriapila. Se ei ole kummoisen näköinen, mutta siitä kimalaiset tykkäsi. Se kukki pitkään ja yllättäen kesti maljakossakin jonkin aikaa. Tarkoitus on tehdä yksi kokonainen apilapenkki, johon laitan puolet veriapilaa ja puolet persianapilaa. 

Kohti kukkivaa kesää! :)

8 kommenttia:

 1. Kivannäköinen tuo tiikerikaunosilmä, ihan uusi kukka minulle.
  Maurinkiiltomalvaa minullakin on ollut, olen kylläkin esikasvattanut sen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mauriinkiiltomalva oli ensimmäisiä kukkijoita, vaikka laitoin sen suoraan maahan. Siinä tosin auttoi lämpöinen kesä.

   Poista
 2. Tiikerinkaunosilmä on kaunis väreineen.
  Veriapila on myös mainio maanparannuskasvi.

  VastaaPoista
 3. Kauniita kukkia! Kiinnostavat nuo maurinkiiltomalva ja veriapila ja hauska idea tuo apilapenkki. Iloa viikkoosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apilapenkki varmaan rönsyää suuntaan jos toiseenkin, mutta ei kai se haittaa ;)

   Poista
 4. Minulla olisi tänä vuonna myös aikeissa houkutella pörriäisiä. Mutta katsotaan nyt miten onnistuu, kun aikaa menee myös raksan parissa... Veriapila näytti itse asiassa ihan kivalta, ehkäpä pitäisi hommata sitä eläväksi katteeksi? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katteena se toimii hyvin ja kimalaiset tykkää siitä. Se kukkiikin aika pitkään. Suosittelen!

   Poista

Kiitos kommentista!