29.6.2014

Sateinen kasvimaa

Sadetta ja viileää on riittänyt jo jonkin aikaa. Sadekuvia on kuitenkin vähemmän, joten lähdin kameran kanssa ulos. Sateessa oli oikeastaan ihan mukavaa, kun oli oikeat ja tarpeeksi lämpimät vaatteet ja lippalakki päässä. Kameran kastumisen pelosta otin kuvat mahdollisimman nopeasti. 

Härkäpapu kukassa
Näin kylmänä alkukesänä huomaa härkäpavun kiitollisuuden. Se on kasvanut kylmyydestä huolimatta, vaikka on mielestäni on lyhyempi kuin aikaisempinan vuosina. Nyt ensimmäiset nuput ovat auenneet. Härkäpapu satoa on ainakin tulossa.

Salaattikin on kasvanut. Tosin vielä saisi tulla hiukan lisää kokoa. Yleensä olen laittanut kasvimaahan myös rukolaa, mutta tänä vuonna jätin väliin. Minusta on tuntunut, että rukolan ideaalinen kerjuuaika menee ohi aivan liian nopeasti. Ja sitten se jo kukkiikin. Tänä vuonna rukolaa olisi varmaan saanut kerätä pitkän aikaa, kun kylmyys hidasti kasvua. Pitäisi varmaan laittaa kasvimaahan lajikkeita sekä kylmää että kuumaa kesää varten. Siis sekä rukolaa että maissia. Maissin taimeni ovat aika onnettomia. Pelkäänpä, että ne eivät kerkeä kasvattaa satoa tänä vuonna :(Helmikuussa julkaisin kasvimaasuunnitelmani. Tarkoitukseni oli vuokrata palstakin, jotta olisin saanut lisää tilaa. Kesästä tulikin kiireisempi kuin ajattelin ja palstahaaveista piti luopua. Tänä kesänä on tyydyttävä omaan pikkupalstaan. Yllä oleva kaavio kuvaa toteutunutta kasvimaata. Perunaa on peräti neljää eri lajiketta. Pensaspavuista kokeilussa on "Borlotto Lingua Di Fuoco Nano" (älyttömän pitkä nimi). Uusi tuttavuus on myös punakosmos, joka on tällä hetkällä terhakka, mutta pieni. Ostin kaksi pientä kesäkurpitsan tainta, jotka moninkertaisen harson alla ja kompostikasan päällä voivat paksusti. Vähän kun lämpenisi, niin kasvu pääsisi kasvimaalla tosissaan käyntiin.


Loppuun vielä kollaasi kesäkuun kuvista. Isoin kuvaa keskikesän valoisia iltoja. Peräti neljässä kuvassa on sadepisaroita, sillä sadetta on piisannut. Mustilan atsleat ovat tietenkin mukana, sekä minttujen uusi kehyslaatikko.

8 kommenttia:

 1. Kiva kuvakollaasi. Kasveja tänä kesänä todella koetellaan. Eilen täällä Uudellamaalla oli aurinkoinen ja lämmin sää ja nyt vettä on vihmonut koko päivän sateen, koleuden ja kovan tuulen kera.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kumma kyllä sademittarissa ei ole hirveästi vettä. Ainakin nyt vain tihuttaa, joten kertymä ei hirveästi kasva. Saisi jo tulla lämpöä.

   Poista
 2. Hieno kollaasi. Kovin on ollut sateinen kesäkuu! Mullakin härkäpapu kukkii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin kylmänä kesänä sitä osaakin arvostaa. Se ei hätkähdä viileää.

   Poista
 3. Kaiken kaikkiaan kesäkuu näyttää oikein hienolta kollaasissasi. Toivottavasti riittää lämmintä syksyä, että borlottipavut ja maissitkin ehtivät tehdä satoa. Täällä melkein kaikki näyttää kituliaalta - härkäpapu ja peruna poikkeuksena, sekä tietysti rikkaruohot - mutta onneksi ei ole elanto siitä kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on tosiaan vain harrastus. Sateet harmittaa, mutta ei sentään vie leipää pöydästä.

   Poista
 4. Kauhean kiva tuo kasvimaan kartta. Pitäsi paneuta ja yrittää tehdä itsekin istutusalueista tuon tapaisia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kasvimaankartta kertoo lukijoille millaiset on tämän vuoden istutukset, mutta samalla siitä on itsekin hyvä myöhemmin tarkistaa missä oli mitäkin. Kasvitautien takia kannattaa vaihdella paikkoja. Kasvimaanpenkit on ehkä omituisen muotoiset, mutta polut ja pensat ohjaavat penkkien muotoiluja.

   Poista

Kiitos kommentista!