13.9.2017

Syyskukat ja intialaiset pensaspavut

Kesä on kääntynyt syksyyn. Kasvimaata tuli kuvattua kesällä, mutta blogiin asti kuvat eivät päässeet. Pitää sitten syksyn ja talven mittaan palailla muistoissa ja kuvissa takaisin menneeseen kesään. Toisaalta juuri talvella kesäkuvien katselu onkin niin ihanaa :)

Syksyn huomaa tulleen siitäkin, että loppukesän kukat kukkivat. Omat auringonkukat eivät vieläkään kuki. Taisi kylmä kesä ja liian tiheä rivi kampittaa niiden kasvua. Onneksi paikallinen viljelijä tarjoaa näitä miniaurinkoja.


Omalla pihalla 'jackmanii' kärhön ja kultapallon yhdistelmä on yhtä sykähdyttävä joka vuosi. Kumpikin tarvitsee köynnöstukea, sillä kärhö kiipeää sitä pitkin ja kultapallo ei pysy pystyssä ilman sidontaa. Muodostuva väriyhdistelmä on mielestäni kaunis.


Pensaspapupenkissä minulle uusi 'Menveille de Piemonte' yllätti positiivisesti. Se kasvoi kahta muuta lajiketta paremmin ja oli hauskan näköinenkin. Tosin siemenpussin kuvassa se oli keltaisempi.


Petyin, kun keittelin sitä ensimmäistä kertaa. Jo heti ensimmäisten keittominuuttien aikana papu menetti värinsä. Siitä itse asiassa tuli keittämisen jälkeen rumempaa kuin vihreästä sukulaisestaaan. Kun vihreä pensaspapu haalistuu keittäessä, niin se kuitenkin pysyy vihreänä. Tästä pavusta tuli likaisen läikikästä :(


Maku oli kuitenkin hyvä. 'Merveille de Piemonte' on leikkopapua ja siinä on hyvä koostumus. Väriähän nämä pavut kaipaavat ja siitä sain idean ryydittää niitä kurkumalla. Ja kun laittaa kurkumaa, niin voi käyttää muitakin intialaisia mausteita ja näin syntyi intialaiset pensaspavut resepti.

INTIALAISET PENSASPAVUT
 300 g pensaspapuja/salkopapuja
rypsiöljyä
1/2 tl kokonaista korianteria
1/2 tl kokonaista jeeraa eli juustokuminaa
1/2 tl kurkumaa
1/2 tl paprikajauhoa
1/2 tl garam masalaa
hiven cayennepippuria
(tuoretta korianteria)
suolaa

1. Siisti pavut ja keitä väljässä vedessä 10 min. Valuta.
2. Kuumenna paistinpannulla öljy. Paista siinä rouhittua korianteria ja jeeraa kunnes alkavat tuoksumaan eli noin minuutti. Lisää korianteri ja suolaa lukuunottamatta muut mausteen ja paista niitä hetki. 
3. Lisää mausteöljyyn pavut ja kääntele niitä, jotta mausteet tarttuvat niihin kauttaaltaan. Toisaalta sekoittamisessa kannattaa olla varovainen, sillä keitetyt pavut muussaantuvat helposti. Lisää lopuksi korianteri ja suola.


Intialaisten mausteiden myötä pavut sai väriä ja mukavasti makua. Tuore korianteri ei ole välttämätön tähän reseptiin, mutta se tuo mukavasti makua ja väriä. Alunperin lisäsin sitä, kun sitä silloin löytyi hylättynä jääkaapista...

Bon Apetit! :)


18 kommenttia:

 1. Siinäpä hyvä idea istuttaa kultapallo käytön kumppaniksi. Kumpikin kaipaa tukea ja kukkivatkin samaan aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on hyvät kumppanit. Kultapallo ensin vaikuttaa pysyvän pystyssä, mutta kun tulee vähän rajumpi sade, niin se lakoaa. Köytän sen köynnöstukeen.

   Poista
 2. Upea väriyhdistelmä tuo kultapallo ja kärhö. Erittäin hyvä yhdistelmä.Kiitos pensaspapureseptistä, vaikuttaa herkulliselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reseptillä saa papuihin väriä ja makua. Suosittelen :)

   Poista
 3. Hieno idea tuo kumppanuus kärhö ja kultapallo. Kiitos reseptistä ja kun kiinnostuit blogistani ja liityit lukijaksi minä tein samoin liityin lukijaksi sinun plogiisi. Ollaan yhteydessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinkuin kirjoitin sinun blogiin, vuoroin vieraissa :) Postauksia odotellen!

   Poista
 4. Miten ihanat yhdessä kultapallo ja kärhö.Kunhan saan meidän kultapallot tarpeksi reheviksi niin ostan kyllä kaveriksi jonkin kärhön<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Jackmaniissa' on sopiva väri kultapallon kanssa, mutta varmasti moni muukin sopii. Itse vierastan keltainen/vaaleanpunainen yhdistelmää, mutta makunsa kullakin...

   Poista
 5. Suloiset ja näyttävät kasvikumppanit.

  VastaaPoista
 6. Ihan Ruotsi-istutus! Hieno. Komeita papuja. Meilläkin on omia papuja jääkaapissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koulu aikoina kelta-sini yhdistelmää vältettiin kuin ruttoa. Olen tainnut siitä hullutuksesta parantua, kun se ei enää edes tullut mieleeni.

   Poista
 7. Käy kurkkaamassa minkälaisia papuja minä ostin. Näitä ei varmaan voi Suomessa kasvattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa pitkät pavut! Siinähän saa pavun varrella olla pituutta, ettei palko osu maahan.

   Poista
 8. Hieno yhdistelmä tuo kultapallo ja kärhö! Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 9. Upea violetti-keltainen väriyhdistelmä, komppaan täysillä muiden mukana. Minulla jäi kultapallo nalkkiin ukonhattujen ja kuusiaidan väliin etten päässyt sitä tukemaan joten se rötkähti lopulta kuusiaidan päälle. Tästä viisastuneena pitää olla ensi kesänä ajoissa tukikeppejä asentamassa ennenkuin ukonhatut ehtivät kasvaa. Terkuin Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kultapallo on kaunis, mutta kaipaa tuen. Toisaalta kummallista, että korkea kasvi ei itse pysy pystyssä.

   Poista

Kiitos kommentista!