10.1.2016

Valolla taidetta - Lux

Kävin taas ihailemassa valofestivaali Luxin taideteoksia. Tästä on jo muodostunut pienoinen perinne, vaikka viime vuonna en ehtinyt aiheesta postaamaan. Seuraavassa en esittele kaikkia teoksia, enkä edes oikeassa järjestyksessä. Luvassa siis makupaloja festivaalista :)


Tuomiokirkko on ollut Luxin keskiössä kaikkina niinä vuosina, kun minä olen festivaalilla käynyt. Tänä vuonnakin se oli komeasti valaistu. 8 taiteilijaa oli saanut aiheekseen ilon ja suunnitelleet valaistuksen sen mukaan.

Variaatioita oli siis useita. Tässä on vehreä kukka-aihe.

Tämä lintuvariaatio oli edellisiä vähä värisempi, mutta omalla tavalla kaunis.


Ateneumin sisällä oli van der Puijin teos 11,5 Hz. Lepotilassa näki, että teoksessa oli yksi valokaapeli, jota kaksi "moottoria" pyörittivät epätahtiin. Koneet kun pääsivät vauhtiin, niin pyöriminen oli niin vinhaa, että valokaapeli piirsi oman reittinsä. Mietin, että saako ilmiötä ikuistettua kameralla. Hyvin näytti onnistuvan. Yksinkertainen, mutta vaikuttava teos.


Annankadulla ollut Brownin ja Garretin teos Cloud oli yksi festivaalien interaktiivisista teoksista. (Niitä ei ollutkaan montaa.) Teoksen alla olevista naruista yleisö pääsi sammuttamaan ja sytyttämään teoksen sisällä ollevia lamppuja. Tässä kuvassa "pilvi" näyttää dramaattiselta, kun sitä kannattelevat kaapelit eivät näy tummassa kuvassa.


Sofiankadulla oli Reichsteinin teos He olivat täällä. Hahmoja oli useita pitkin katua ja ne lumosivat herkkyydelllään. Tässä pikku Cupido on oiva lisä. 

Pakkasta oli vieralupäivänä jotain -13. Kylmä ei päässyt tulemaan, kun oli tarpeeksi päällä. Ihmisiä oli muihin vuosiin verrattuna todella paljon. Sofiankadullekin jouduimme jonottamaan! Edellisvuosina on satanut, joka on ehkä karkottanut kävijöitä. Ehkä nyt oli tiedottamisessakin onnistuttu. Onhan se mukavaa, että on katselijoita, mutta toisaalta ei ole mukava jonottaa pitkiä aikoja. Annankadun ravintoloissa näytti olevan mukavasti ihmisiä, joten ainakin yrittäjät olivat tyytyväisiä. Ja olen minäkin matkaan tyytyväinen. Kaikenlaista kaunista tuli nähtyä ja vielä ilmaiseksi! :)

En ole vähään aikaan muistanut toivottaa uusia lukijoita tervetulleeksi, vaikka lukijat ovat yksi tämän bloggaamisen suola. Joku saattaa tulla mainittua toiseen kertaan, mutta olette sitten kaksinkertaisesti tervetulleita ;) Lämpimästi tervetuloa  lukijoiksi:
Gitta, Saaristo puutarha, Anneli A, Tarja ja Ruusunmekko

12 kommenttia:

 1. Hienoja. Tapahtuma senkun komistuu vuosi vuodelta. Uutisista katselun, miten paljon tapahtuma on vetänyt katselijoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hesarin mukaan kävijämäärä oli kolminkertaistunut. Sen kyllä huomasi!

   Poista
 2. Onpas upeita kuvia. Olen katsellut näitä kuvia ja miettinyt että kyllä olisi mukava päästä Helsinkiin näitä katsomaan. Valitettavasti se ei taida nyt onnistua, mutta kiva kun saa ihailla muiden kuvia. Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lux kestää vain viisi päivää ja on tältä vuodelta ohi. Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 3. Kiitos, kun veit minut mukaan valofestareille. Upeaa, miten kauniita asioita on saatu aikaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luxin ajankohta on aika hyvä. Pimeimpään vuodenaikaan on tarvetta valolle.

   Poista
 4. Meillä jäi tämä taas väliin ja taas harmittelimme asiaa, josko ensi vuonna sitten...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, tästä näit muutaman teoksen. Seuraavana vuonna näette ehkä kaikki...

   Poista
 5. Hienoja makupaloja! Näytettiin noita tv-uutisissakin pikaisesti, vaan kiva nähdä kuvissakin. Kyllä olisi mukava nähdä niitä ihan livenäkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa teoksista oli vaikea kuvata, joten livenä kokee enemmän.

   Poista
 6. Wau... En päässyt itse katsomaan teoksia, joten on ihana nähdä niistä kuvia! Samalla kyllä harmittaa vielä enemmän, kun ei saanut aikaiseksi lähteä. Tykkäsin kyllä noista Tuomiokirkon linnuista, jotenkin ihanan rauhallinen ja kaunis valaistus. Ja nuo hahmot kadulla, ihania!

  Ja kiitokset tervetulotoivotuksista! Kevättä kohtihan tässä mennään, eli kohta päästään kunnolla puutarhuroimaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemenluettelon myötä on jo suunnittelu alkanut...

   Poista

Kiitos kommentista!