28.1.2016

Pihabongaus tulee taas

Taas on se aika vuodesta, että pikkulintuja tiiraillaan ja lasketaan. Pihabongauksen järjestää BirdLife Suomi tulevana viikonloppuna eli 30.-31.1. Olen osallistunut tapahtumaan jo useana vuonna ja voin suositella sitä muillekin. Osallistuminen on hyvin yksinkertaista: Lintuja tarkkaillaan tunti ja merkille pannaan lajit ja yhtäaikaan näkyvien lintujen määrä. BirdLifen sivulla on yksinkertainen kaavake, johon kirjataan omat havainnot. Siellä myös esitellään yleisimmät lintulaudalla tavattavat lajikkeet. 


Yllä olevassa kuvassa tintit ovat siemenkranssin kimpussa. Sinitiainen katsoo jopa tuimasti, kun hänen ruokailuaan häiritään kuvauksilla. 

Tintit ovat olleet bongauksen peruskalustoa. Leudolla säällä lintulaudalla on hiljaista. Saisi siis bongauksen aikaan olla edes vähän pakkasta. Toisaalta pakkasten aikaan oli ainakin kolme päivää ihan hiljaista. Edes tintit eivät käyneet ruokailulla. Olisikohan haukka päivystänyt jossain lähistöllä?


Omenapuu on täynnä keltasirkkuja. Nämä ovat niin onnettomia, että eivät osaa syödä kuin maasta. Lintulautaa onkin lähestyttävä varovaisesti, jotta pedot eivät pääse yllättämään. Jos keltasirkut saavat olla rauhassa, niin pian saattaa kauralyhteen alla olla jopa 20 syöjää. 


Fasaanin toinen koipi on epätarkka, kun siinä on juuri kuopiminen meneillään. Todellakin kanalintu!  Fasaanit eivät ole säännöllisiä vieraita, mutta ehkä ne tulevat bongattavaksi ;)

Kaikki kuvat on otettu pakkasten aikaan. Nyt on vielä lunta maassa, mutta vesisade sulattaa sitä vauhdilla. Sitten kun alkaa taas pakastaa, niin saisi myös tulla lunta. Minulla on vielä hiihtolenkki tekemättä...

14 kommenttia:

 1. Kiitos muistutuksesta! Bongausta tulee harjoitettua vähän väliä, mutta en ole koskaan osallistunut Pihabongaukseen. Ehkäpä nyt tänä talvena :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osallistuminen on ihan helppoa. Bongauksen kautta kerätään myös tietoja Suomen talvilinnuista. Suosittelen!

   Poista
 2. Just, kaikki tintit katosivat ruokintapaikoilla juuri sopivasti bongauksen lähestyessä. Taisi viime vuonna käydä samalla tavoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se vähän jännittää, vaikka nollatulokselle voi myös ossallistua. Olisihan se kuitenkin mukava ilmoittaa nähneensä vaikka mitä lajeja...

   Poista
 3. Hyvä kun muistutit. Pitää osallistua bongaukseen. Mukavaa alkavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogi siis välitti viestin - hyvä! :) Bongailevaa viikonloppua!

   Poista
 4. Pihabongaus on kiva tapahtuma, olen myös osallistunut muutaman kerran. Lintuja on pakkasten jälkeen näkynyt kyllä vähän. Jospa kuitenkin bongattavaa ilmestyisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt näyttää olevan vilinää lintulaudalla, toivottavasti huomennakin.

   Poista
 5. Pihabongaukseen en ole koskaan osallistunut, mutta muuten seuraan mahdollisuuksien mukaan pihallamme vierailevia lintuja. Listausta vierailijoista lintulaudalla on myös tehty. Fasaaneja on muutamina vuosina ollut riesaksi asti. Tonkivat ja kaivavat kukkasipulit penkeistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos olet jo tehnyt omia lintulistauksia, niin pihabongaus olisi sinulle hyvin vaivatonta. Minusta on myös mukavaa käydä pihabongauksen jälkeen BirdLifen sivuilla katsomassa, mitä muut ovat bonganneet. Sieltä esimerkiksi näkee, missä päin Suomea pähkinänakkelia on bongattu.

   Poista
 6. Mä en oo koskaan osallistunut pihabongaukseen. Vois joskus osallistua. Olen muuten eka kertaa sun blogissa ja liityin lukijaksikin. Ois niin kiva jos tulisit vasta vierailulle Aurinkokujalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenna voi vielä osallistua. Tuulisen sään takia meillä oli todella hiljaista lintulaudalla. Toivottavasti huomenna on enemmän bongattavaa.
   Tervetuloa lukijaksi :)

   Poista

Kiitos kommentista!