27.7.2014

Kierros Kultarannan puutarhassa

Naantalin Kultarannan puutarhaan järjestetään opastettuja kierroksia näin kesäaikaan. Minulle on kehuttu paikkaa, joten kesämatkalla poikkesin sinne.

Prsesidentin kesäasunto näkyy melkein heti puitten välistä. Huipulla ei ole Suomen lippua eli presidentti ei ole paikalla. Opas oli kohdannut presidenttejä useamman kerran vuosien aikana opastuksen aikana, mutta meidän ryhmällä ei ollut tällaista onnea.

Kultarannan on perustanut Alfred Kordelin, jonka patsas näkyy kuvassa. Hän oli köyhistä oloista, mutta keräsi kaupan avulla suuren omaisuuden. Hänellä ei ollut vaimoa ja hän vitsailikin laittavansa Kultarantaan ne rahat, jotka vaimo olisi tuhlannut. Kordelinin laskujen mukaan vaimo olisi käyttänyt miljoonia...


Puutarhassa on eri osioita, joilla on omat nimensä. Kuvassa näkyy ruusutarha. Siellä oli useita ruusulajikkeita esim. Tellervo, joka sai nimensä yleisökilpailussa.

Kultaranta on nimensä mukaisesti meren rannassa. Puiden välistä siintää sinisenä meri. Rannan katselutasanteelta näkyy vastarannalla Naantalin keskusta, jonka kirkon torni on helppo tunnistaa.

Puutarhassa oli kukkaistutuksia. Alue on kuitenkin sen verran laaja ja nurmikentät niin suuria, että kukat melkein hukkui sinne. Tämäkin etualalla oleva iso daaliapenkki näytti näissä puitteissa jotenkin pieneltä. 

Mielestäni puutarhassa oli komeinta tuo kuvassa taustalla näkyvä pylväshaapakuja. Olen nähnyt vain muutaman pylväshaavan ryhmiä ja mielestäni ne ovat aina olleet hiukan oudon näköisiä. Näin suurena ryhmänä ne pääsivät kuitenkin oikeuksiin. Nehän ovat kuin sypressit, jotka rytmittävät Etelä-Ranskan maisemaa.

Kultarannan puutarha oli minulle pieni pettymys. Siellä ei ollut valtavia monen lajin perennapenkkejä. Ehkä sellaiset ovat yksityisellä puolella. Toisaalta pienen demokratian ei kannatakkaan panostaa presidentin puutarhaan. Kultarannassa parasta oli mielestäni suurten nurmikenttien tarjoamat näkyvät ja lukuisat pylväshaavat. Sellaista ei voi nähdä pienissä kotipuutarhoissa.


Lopuksi vielä heinäkuun kollaasi. Heinäkuuhun kuuluu kukkivat niityt ja puutarhan kukat. Hyötykasvien kukat lupaavat satoa, kun taasen vadelma on jo valmista suuhun. Kuva Kultarannasta muistuttaa, mihin kuun puutarhamatka suuntautui.

7 kommenttia:

 1. Kivat kuvat. Kultarannassa olen käynyt kerran opiskeluaikanani vuosia sitten. Tutustumisen arvoinen paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itse vähän petyin, mutta taisi olla liian suuret odotukset. Kannattaa käydä itse muodostamassa mielipide :)

   Poista
 2. Olen käynyt myös kultarannassa ja naantalissa noin muutenkin. Kaunis ja vaikuttava paikka, kuitenkin. Silloin presidentti oli paikalla, Tarja halosen aikana käytiin. Silloin myös seisoi vartioita joka tieaukon kohalla missä ei porttia ollut, sen jälkeen muistaakseni uutisoitiin jostakin vartiaan kohdistuneesta tilanteesta vai oliko se peräti erotettu... No tuntui kuitenkin jotenkin hurjalta kun iso gorillan kokoinen mies seisoi tien tukkeena, siitä ei ilman lupaa menty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt oli vain kieltokylttejä poluilla, jotka oli suljettuja. Kierroksella ei pääse kovin lähelle kesäasuntoa, joten arvoitukseksi jää minkälaiset istutukset on sen lähellä.

   Poista
 3. Kultarannassa pitäis myös itse käydä, suunnitelmissa jopa tälle kesälle. Saa nähdä toteutuuko. Louhisaaren linnassa Askaisissa pitäisi myös käydä, paikkaa on kehuttu myös.
  Lauantaina oltiin muuten vaan Naantalissa, paljon oli porukkaa liikenteessä ja kuulemma aina on kesäisin paljon ihmisiä liikenteessä. Lippu oli salossa Kultarannassa joten presidenttipari oli paikalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naantalissa oli tosiaan porukkaa. Louhisaaren linna jäi väliin, kun en ollut siihen perehtynyt. Sekin taitaa olla sellainen kohde, että sinne ei voi mennä vain käymään. Kiinnostaisi kyllä.

   Poista

Kiitos kommentista!