27.6.2018

Kasvimaan ensimmäiset kukkijat

Hektisen alkukesän jälkeen kasvimaalla alkaa olla jo leppoisempaa. Kaikenlaista kukintaa on jo nyt puutarhurin iloksi. Pääkukkaloisto on vasta tulossa, mutta kun tarkkaan katsoo, niin yllättävän paljon kukkaa löytyy jo tässä vaiheessa.


Härkäpavun kukinta on jo täydessä vauhdissa. Kukissa pörräsi ainakin ampiaisia ja kimalaisia. Jos vertaa viime vuoteen, niin ollaan kaksi viikkoa edellä. Tosin en laita aina kuvia heti nettiin, joten blogin avulla ei voi sanoa tarkkaa aikaa. Nämäkin kuvat ovat viime viikonlopulta.


Tänä vuonna laitoin vuokrapalstalle myös valmiita yrtti- ja kukkataimia. Valitsin juuri perhosia houkuttelivia lajikkeita. Yrttejä on laventeli ja rosmariini. Laventelin kukinta on jo vähän ohitse. Kukkisiko se uudestaan, jos katkaisen kukinnan jälkeen kukkavanat? Pitääpä kokeilla.

Tarkoitus oli kerää myös laventelia omaan yrttiteehen, mutta tästä yksilöstä se ei onnistu. Vasta kotona luin purkissa olleen lapun: Ei saa käyttää ruuaksi. Mikä pettymys...Tätä on kai niin ruiskuteltu myrkyillä, että suuhun sitä ei saa enää laittaa.


Laventelin seurassa on myös myskimalvaa, joka on minulle uusi tuttavuus. Se on kukkinut jo pidemmän aikaa kiitollisesti. Suunnittelin, että syksyllä kaivan nämä ylös ja otan talteen tulevaa kesää varten. Perhosia en ole näissä nähnyt, mutta eipä niitä muutenkaan ole näkynyt kasvimaalla.


Kesäkurpitsoissa oli kukat ollut jo jonkin aikaa ennenkuin sain aikaiseksi poistaa niiden päällä olleen harson. En tiedä oliko harson alle päässyt pölyttäjä vai ovatka nämä itsepölyttyviä, mutta jotain sutinaa oli harson alla tapahtunut ;) Kurpitsavauvat ovat jo kovaa vauhtia kasvamassa.


Kaikki kukinta ei ole niin haluttua...harson alla pinaatti oli alkanut jo kukkimaan. Osan jo korjasin pois. Saa nähdä laitanko lisää.


Löysin sipulipenkistä rikkaruohoista poikkeavia lehtiä ja edellisessä postauksessa luulin niitä krassiksi. No, kasvit kasvoivat lisää ja paljastui niiden todellinen luonne. Ne ovatkin tattaria. Samoilla paikoilla oli viime vuonna tattaripenkki ja siitä se on kylväytynyt. Taimia ei ole montaa ja olen antanut niiden olla. Tattari ei ole näyttävä, mutta läheltä huomaa sen kukinnan herkkyyden.


Omaa satoakin on jo tullut :) Tänä vuonna kokeilussa on 'Malaga Violet' retiisi. Kuori on tosiaan tumman violetti ja maku on todella kirpsakka. Ehkä omaan makuuni jopa liian...

12 kommenttia:

 1. Kaikki on tänä kesänä tosi nopeaa kasvimaailmassa. Mukavaa, että kasvimaasi antaa jo satoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätyin itsekin, kun harson alta paljastuivat korjuukokoiset retiisit. Olivat lämmössä kasvaneet vauhdilla.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Ikävien yllätysten tasapainoksi on onneksi mukaviakin :)

   Poista
 3. Kivoja yllätyksiä. Ne ovat aina puutarhassa tervetulleita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, oikeastaan kivaa, kun ei tiedä mitä tuleva kasvukausi tuo tullessaan. Joka vuosi sitä yllättyy :)

   Poista
 4. Monenlaista kivaa löytyy maaltasi. Oma kasvimaa jäi laittamatta, siella kasvaa vain syksyllä istuttamani valkosipulit, ruohosipuli ja lipstikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan sekin jotain :) Minä luulin, että valkosipulini kuolivat, mutta niitä löytyi penkistä kevään mittaan.

   Poista
 5. Huikeaa kasvua. Pääset makustelmaan kunnolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi aina joku kasvi kasvaa hyvin. Viime vuonna pensaspapua tuli hyvin, tänä vuonna se on itänyt huonosti.

   Poista
 6. Hienoa kasvua siellä. Minulla on tilli ja salaatti kasvanut tosi huonosti. Lehtikaalista saa nyt jo satoa. Tämä vuosi on ollut minusta monella tapaa outo myös kukkien suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukat ovat todella edellä aikaansa. Saa nähdä minkälaista kukintaa on enää syksyllä.

   Poista

Kiitos kommentista!