6.3.2018

Kasvimaasuunnitelma 2018

Pari kuukautta on kasvimaasuunnitelma pyörinyt päässä. Unettomina öinä sitä on hiottu ja nyt olen saanut sen kirjattua ylös. 

Aika samanlainen on tämän vuoden suunnitelma kuin viime vuonna. Onneksi ei tarvitse enää keksiä pyörää uudestaan. Tämän nelijaon olen kokenut itselle sopivaksi. Sitä kun pyöräytän joka vuosi myötäpäivään eteenpäin, niin pysyy kasvikierto hallussa.

Vähän toki tulee muutoksia joka vuosi. Vähensin vähän sipulien määrää ja annoin vihdoin perunoille kokonaan niiden neljänneksen. Perunat tarvitsevat tilaa, jotta sen sen penkeistä tulee tarpeeksi ilmavia. Erikoisperunatilauksen laitoin tulemaan, mutta saa nähdä mitä sieltä sitten posti tuo. 

Kauraa taas lisäsin ja tarkoitus olisi kokeilla myös mustakauraa. Kaurat sidoin viime syksynä lyhteiksi ja niitä ovat linnut mussuttaneet talvella. Mustakaura menee yhtälailla lyhteiksi. Se on varmaan jännän näköinen ja toivottavasti myös maistuu linnuille. 

Persiljan ja kesäkyntelin väliin ajattelin kokeilla pinaattia. Tillin ja nauriin väliin laitan kevääksi retiisin. Yllätyspenkin sisältö selviää minullekin vasta sitten, kun menen taimia ostamaan. Viime keväänä mukaan tarttui purjoa ja parsakaalia. Purjo oli mukava yllätys ja sitä on mennyt talvisiin keittoihin.


Yllä vielä sama suunnitelma valokuvin. Huomaa kyllä, että juureksia ja yrttejä tulee todella vähän kuvattua. Eiväthän ne olekaan kovin kuvauksellisia, mutta tämmöiseen kollaasiin niitä tarvitsisi. Siinäpä kuvaushommaa kesälle :)

Tulevan kesän uusi asia on myös perhoskukat. Perhospuutarha-kirjasta (kirjoittajina Mikkola ja Tanner) valikoin kasvimaalle sopivia perhoskukkia ja niitä nyt joitakin kokeilen.Valikoimissani on: iso-olkikukka, tiikerikaunasilmä, pallerokiurunkukka, mauriinkiiltomalva ja maarianohkdake. Veriapilaa on myös tarkoitus ympätä sopiviin väleihin. Saa nähdä mikä näistä osoittautuu parhaimmaksi. Seuraavan kuvan kaltaisia vierailijoita kaivataan siis kesällä kasvimaalle :)



14 kommenttia:

  1. Hieno suunnitelma. Omat lavat täyttynevät aikalailla daalioista.

    VastaaPoista
  2. Tästä voisin ottaa esimerkkiä. Hieno suunnitelma. Tuo kuvakollaasi vielä tukee suunnitelmaa ja auttaa muistamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisipa vain sellainen kuvakollaasipohja, joka noudattaisi minun penkkijakoa. Sitten suunnitelma ja kollaasi olisivat yksi yhteen.

      Poista
  3. Kiva suunnitelma ja kasvien viljelykierto estää hyvin kasvitauteja ja lisää satoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tauteja juuri haluaisin välttää ja eiköhän papujen jälkeen maahan jää vähän ravinteitakin.

      Poista
  4. Hieno suunnitelma . Kasvukiertoa minäkin olen yrittänyt pitää yllä . Hyvää loppuviikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tauteja kannattaa välttää ja perunoiden jälkeen maa on mukavasti myllätty :) Mukavaa loppuviikkoa

      Poista
  5. Oi miten hieno ja perusteellinen suunnitelma! Perhoskasvit ovat kyllä kiva idea, ei meillä Suomessa niitä liikoja lentele, täytyy tosiaan houkutella:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähäisesti oli viime kesänä perhosia palstalla, jos niitä nyt tulisi enemmän.

      Poista
  6. Erikoistykkäys pottumaan erikoisperuna-osiolle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo :) Olen ihastunut kokeilemaan eri perunalajikkeita joka vuosi. Saa nähdä mitä posti tuo perunapenkkiin.

      Poista
  7. Mahtava suunnitelma. Täytyykin tuohon kirjaan tutustua. Itsekkin kaipaan perhosia pihapiiriin lisää ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjaa voin suositella. Siihen on koottu kaikenlaisia suomessa kasvavia kukkasia ja symboleista näkee nopeasti houkuttavatko ne mesipistiäisiä vai perhosia. Jos voi käyttää perennoja, niin valinnanvaraa on paljon enemmän kuin vain yksivuotisilla kukkasilla.

      Poista

Kiitos kommentista!