5.7.2017

Väliaikatiedote kasvimaalta

Kasvimaabloggaajalle alkukesä on hiukan hankalaa aikaa. Kovasti menee aikaa kasvimaalla puuhastellessa, mutta oikein kuvattaa ei ole. Töiden hedelmiä pääsee kuvaamaan vasta myöhemmin. Tosin hunajakukka ja peruna ovat jo nupuillaan, joten sitten on jo vähän enemmän kohteita kameralle. Jotain kuvattaa sentään löysin jo nyt.


Valkoapila kasvaa ihan villinä palstan vieressä ja huumaa tuoksullaan aina kun siitä ohi kulkee.Omaa satoakin on jo päästy maistamaan. Retiiseistä tuli oikein söpösiä. Nyt olen jo ottanut kaikki retiisit maasta ja laitoin tilalle tilliä.Kun moni kasvimaan asukki vähän jurottaa kylmässä ilman alassa, niin härkäpapu se vaan porskuttaa. Se kukkiikin jo kovasti. Viime kesänä kehitin hyvän härkäpapupihvin, kun vain muistaisi mitä kaikkea siihen tuli...


Pensaspapujen itämisessä oli vähän toivomisen varaa. Kovin on aukkoja penkissä. Siirtelin noita taimia, mutta eivät olleet kyllä siirtämisestä tykänneet.


Tässä penkissä on kukkaniittyseos. Taitaa olla enemmän rikkaruohot kukassa, mutta tuon etualan sinisen kukan luulisi tulleen pussista. Olen tästä penkistä lähinnä kitkenyt kortteet, ohdakkeet ja voikukat. Toivottavasti penkissä on kukkaloistoa loppukesästä.

Kasvimaalla ovat siis odottavat tunnelmat. Ne vähäiset eloonjääneet salkopavut jurottavat, kesäkurpitsa jo valmistaa satoa, auringonkukka iti vähän turhankin hyvin ja persilja tahtoo jäädä rikkaruohojen alle. Minkälainen tilanne on sinun kasvimaallasi?
 

17 kommenttia:

 1. Mulla pensaspavut jurottavat myös. Härkäpapuja iti vain muutama, toisin kuin ennen. Ruusupapu ei itänyt lainkaan. Taaskaan. Retiisit on kohta syöty, samoin rucola. Pitäisi kylvää uusi salaatti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä, että härkäpapu ei itänyt. Yleensä on aika varma.

   Poista
 2. No niinpä! Haastetta lisää se, että talvella olisi aikaa kirjoittaa mutta kesällä olisi kasvimaasta kerrottavaa kun aika menee puutarhatöihin. Itse olen saanut yhden postauksen aikaiseksi koko kesänä.

  Kasvimaalla sen sijaan menee kyllä jo oikein hyvin vaikka kesän alku viime vuodesta jäljessä selvästi onkin. Toisaalta tänä vuonna on paremmin ehtinyt pysyä mukana kun kasvu (jopa rikkaruohojen) on alkanut hitaammin.

  Härkäpavut mullakin kukkii, salaatteja tulee jo enemmän kuin oikein ehtisi syödä ja lehtikaaleistakin olen lehtiä napsinut. Alkukesän ehdoton ykkönen on ollut paksoi, joista esikasvatin taimet sisällä ja nyt niitä on jo syöty seitsemän komeaa yksilöä! Uudet taimet ovat tulossa, toivottavasti syksyllä saan toisen sadon.

  Kukat eivät vielä kuki muutamaa yksittäistä akileijaa ja päivänkakkaraa lukuunottamatta. Vihreältä sentään alkaa näyttää kylvökukkapenkissäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paksoita en ole koskaan kasvattanut. Miten käytät sitä keittiössä?

   Poista
  2. Paksoita käytän aasialaishenkisissä vokeissa, joita muutenkin teemme aika usein mutta nyt sattuneesta syystä vielä useammin. Olen laittanut sitä myös keittoihin ja salaattiin, lehtiä oon syönyt myös leivän päällä. Viimeksi upotin kinkkupiirakkaan rucolan kanssa.

   Poista
 3. Koleudesta huolimatta kasvimaalla on oikeastaan kaikki hyvin. Retiisit on jo yksi sato syöty ja toinen kasvussa. Salaattia kylvin enemmän, kuin ehdimme syödä. Kesäkurpitsa on alkanut kukkia. Kesäkukkalaatikossa ei vielä näy nuppuja. En tosin vielä odottanutkaan. Ja ötököitä on nyt harvinaisen vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on jo pienet kesäkurpitsan alut, mutta eivät ole kasvaneet viileässä.

   Poista
 4. Komeaa härkäpavun kukintaa:) Retiiseistä tuli tänä vuonna monella hyvin satoa, samoin minulla, salaatti ja tilli ovat myös jo syötävissä. Mutta tomaatin raakileita vasta etsitään. Aika tosiaan menee pihamaalla ihan täysin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilli minulla jurottaa. On ollut 5 cm korkuinen jo jonkin aikaa.

   Poista
 5. Valkosipilin laitoin syksyllä ja se on hyvässä kasvussa. Purjo vielä sinnittelee hengissä. Porkkanat vasta kitkin näkyviin. Lehtikaalit ovat vielä pieniä ja salaattia näyttäs olevan tulossa. Kitkeminen on niin työlästä ja aikavievää, että kasvimaa näyttää pienenevän vuosi vuodelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla valkosipulia katosi talven aikana. Olivat ehkä naakat ja fasaanit heitelleet sipuleita mäkeen. Pitää ehkä laittaa jonkinlainen talvisuojaus.

   Poista
 6. Kovin on kokeilu minulla tuo hyötykasvipuoli. Kylvin vähäisiä määriä ;)
  Retiisejä sain pikkaisen ja pinaatti harventamalla jo hieman satoa. Koleaa on..
  Avomaankurkut palentuivat keväällä ja talvivalkosipulista nousi vain muutama, toivottavasti ensi vuonna parempi tuuri niiden kanssa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erilaisia kasveja kun laittaa, niin ainakin jokin niistä onnistuu. Minulla on avomaankurkku vielä elossa, mutta huonossa hapessa. Ei kuulemma tykkää siirrosta, joten kannattaisi kylvää paikalleen.

   Poista
 7. Sama juttu täälläkin, aika hiljakseen tapahtuu kasvamista... Härkäpavut kukkivat täälläkin komeasti, mutta en ole varma kuinka pölytyksen kävi? Siellä täällä näki nyt pieniä palkoja, mutta kukintaan nähden kuitenkin aika vähän. Saas nähdä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikku palkoja on minullakin. Ainakin jotain satoa on siis tulossa :)

   Poista
 8. Hei tulin vierailulle. Sinulla on jännä blogi, erilainen. Käy kurkkaamassa minunkin blogiani jos vaikka kiinnostaisi jatkossakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaustakseni tulee viiveellä, kun kesätyöt söi naista. Nyt kun kasvimaalla ei ole niin paljon tekemistä, niin ehtii taas blogimaailmaan. Hyvä, kun kiinnostaa. Olisi aika tylsää, jos kaikki blogit olisi samanlaisia ;)

   Poista

Kiitos kommentista!