5.4.2017

Paprikaa ruukkuun

Olen kasvattanut paprikoita ruukussa lämpimällä seinustalla, kun minulla ei ole kasvihuonetta. Hyvin ovat siinä kasvaneet, vaikka kaikki eivät ehdi kypsyä ennen syksyä. Muutaman ruukun olen ottanut sisään kypsymään ennen halloja. 

Joinakin vuosina olen ostanut valmiita taimia, mutta tänä vuonna laitoin taas siemenet multaan. Taimeni ovat vielä kovin pieniä, kun ilman keinovaloa en viitsi aloittaa hirveän aikaisin. Tänä vuonna sain lämpömaton ja sillä sain loputkin siemenet itämään. Taidanpa laittaa loputkin siemenet itämään lämpömaton päälle. Ehkä tuota kasvilamppuakin voisi miettiä, niin voisi aloittaa kasvattelun hyvissä ajoin.


Tänä vuonna laitoin multiin yhden chilin 'Cayenne Long Slim' ja kolme paprikaa. Paprikat ovat eri värisiä: punainen 'California Wonder', oranssi 'Barangio' ja ruskea 'Chocolate'. Erityisesti mielenkiinnolla odotan tuota ruskeaa lajiketta. Sen väristä paprikaa en ole ennen syönyt. 


Näitä taimenia oli niin vähän, että oli mahdollista kastella niitä altapäin. Se taitaa olla suositus. Multa tiivistyy ja helposti homehtuu, kun niitä kastelee päältä päin. Hometta olen torjunut myös pinnalle laitetulla vermikuliitilla.

Kasvattelen taimenia ihan normaalissa sisäilmassa ja siksi taimet yleensä venähtävät honteloiksi hujopeiksi. Niiden vartta olen yrittänyt vankistuttaa "tuulitunnelilla" eli olen laittanut niiden viereen tuulettimen pyörimään. Olen hoitanut kastelun ja tuulettamisen samaan aikaan. Tämä ei taida olla ideaalia taimille, mutta kasvattajalle oli kätevää ;)


Niin on paprika päässyt ruukkuunsa. Pidän alkuvaiseessa ruukun päällä rei'itettyä muovipussia, jotta taimella olisi kosteat oltavat. Sillä kuitenkin vahingoittuu juuret siirrossa, joten veden saanti alussa voi olla vaikeaa. 

Tämä ruukku ei ole vielä lopullinen ruukku, vaan tarkoitus on muuttaa taimet vielä isompaan astiaan kesäkuun aikana. Nämä pienemmät ruukut mahtuvat kuitenkin paremmin ikkunalaudalle ja näitä  on helpompi siirtää. Kun säät vähän lämpenevät alkaa ruukkujen kantoruljanssi. Ensin taimia on totuteltava hiljalleen ulkoelämään, sitten on niitä on tuotava sisään kylmien öiden aikaan. Kun yölämpötila on noin +10 olen peitellyt niitä vain harsolla ja jättänyt ulos. 

Kesäkuussa, kun toivottavasti yöt lämpenevät, siirrän paprikat vielä isompiin ruukkuihin ja sijoittelen niitä suojaisiin paikkoihin pihaan. Alussa pienet ruukut ovat lipan alla länsiseinustalla, mutta isommat eivät kaikki mahdu siihen.


Kesällä olisi mukava nähdä paprikoissa kukkia ja raakileita. Kuvan harmittomat vierailijat ovat myös tervetulleita. Vaikka olen kasvattanut paprikoita jo useamman vuoden, niin olen vielä välttynyt kasvitaudeilta ja pahoilta tuhohyönteisvahingoilta. Onhan niitä kirvoja ollut, mutta vähäisissä määrin.


Syksyllä odotetaan tietysti satoa, joka toivottavasti on monivärisempi kuin kuvassa. Osan paprikoista korjaan vihreänä ja kypsyttelen niitä sisällä. Aina ei ole kypsyttely onnistunut, ovat tainneet olla vielä liian raakoja.

Tässä oli minun kokemuksia paprikoiden viljelystä. Olisin kiinnostunut kuulemaan, minkälaisia kokemuksia sinulla on ollut. Onko jokin lajike lempparisi? Onko sinulla antaa vinkkejä kasvatukseen?

Satoisaa paprikakesää odottaen! :)

8 kommenttia:

 1. Oletpa onnistunut hyvin paprikan kasvatuksessa ilman kasvihuonettakin. Todella herkullisilta näyttävät nuo alimman kuvan kypsät paprikat.
  Itse en ole vielä koskaan kylvänyt paprikaa mutta nyt kun omistan vihdoin kasvihuoneen, niin pitää koettaa myös niiden viljelyä. Jospa yllättäisivät yhtä positiivisesti, kuin viime kesänä kasvatetut tomaatit ja kurkut.
  Terhakoita taimivauvoja. Onnea kasvatukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen valinnut lajikkeita, jotka soveltuvat myös ulkokasvatukseen. Jos haluaisi paprikoihin oikein paneutua, pitäisi hankkia kasvihuone. Sinulla on jo enemmän valinnan varaa.

   Poista
 2. Todellakin, hienoja paprikoita ja ilman kasvihuonetta. Minun paprikani tuottivat viime kesänä surkean sadon kasvihuoneesta huolimatta.
  Aika hyvä idea laittaa tuuletin huojuttamaan pikkutaimia. Olen leyhytellyt paperia ja välillä kastellessani puhallellut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, että kasvihuone ei ole sadon tae. Ehkä siis pärjään ilman.

   Minä ulkoistin tuon tuuletuksen ;)

   Poista
 3. Olen itse kasvattanut paprikat siemenistä, pääasiasssa punaista 'Californian Wonderia', no nyt on tulossa keltaista 'Californian Wonderia'. Yhtenä kesänä oli oranssia pientä paprikaa, muistaakseni nimeltä 'Sweetbite Yammy', makeita hedelmiä ja sopii astiakasvatukseen. Otin siitä itselleni siemeniä, mutta niin hyvin kätkin etten ole niitä löytänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä on itseään viisaampi :) Pitää laittaa tuo 'Sweetbite yammy' korvan taakse, jos vaikka kokeilisi sitä seuraavana kesänä. Kiitos vinkistä!

   Poista
 4. Sinulla on ollut hieno sato viime vuonna. Oletko käyttänyt tuulitunnelia aiemminkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuuletin on ollut aiemminkin käytössä. Sitä saisi varmaan käyttää päivittäin, mutta minulla on ollut se päällä vain pari kertaa viikossa.

   Poista

Kiitos kommentista!