30.12.2015

Miten se vuosi menikään?

Blogi toimii myös muistin tukena. Omia postauksia selatessa palautuu moni asia mieleen. Tässä siis vuoden 2015 kertaus.


Vuoden aloitti jo traditioksi muodostunut Lux Helsinki valotapahtuma. Kaikenlaiset valotaideteokset taas ihastuttivat ja kummastuttivat. Todella oiva tapahtuma vuoden synkimpään aikaan.


Helmikuussa käpytikallekin maistui siemenkakku. Tässä on kovin talvinen kuva, mutta lunta ei ollut muuten hirveästi. Pääsin tosin pari kertaa hiihtämään.


Maaliskuussa oli siementen tilausten ja kasvimaan suunnittelun aika. Tänä vuonna vuokrasin palstan, johon laadina yllä olevan suunnitelman. Alkuperäinen suunnitelma oli toisen näköinen, mutta paikan päällä rukkasin sitä. Tämä suunnitelma on jo aika lähellä toteutunutta, vaikka kyllä sekin muuttui. Esimerkiksi aurigonkukka 'Zebuloni' ei tainnut itää ollenkaan. 


Huhtikuussa pääsiäisen ajan narsissit ilahduttivat Turun teatterisillalla. Sipulit jaettiin ilmaiseksi kukinnan jälkeen halukkaille. En käynyt hakemassa, kun ei ollut paikkaa mihin laittaa niitä.


Toukokuussa toteutui pitkä aikainen haave nähdä Ahvenanmaan lehtoja keväällä. Kuvassa on Maarianhaminan lähistöllä olevan luonnonpuiston valkovuokkomeri. Pilvinen sää ei anna sille oikeutusta, mutta oli se kyllä upean näköinen. 

Sää ei ihan suosinut matkaa. Yövyin Maarianhaminassa vain kaksi yötä ja juuri sinä ainoana päivänä, kun minulla oli aikaa koko päivä, niin satoi kaatamalla. Onneksi tulo- ja lähtöpäivänä oli sen verran aikaa, että ehdin käydä Maarianhaminan viereisissä luonnonpuistoissa. Kotonakin satoi niin, että pääsin palstalle vasta kuun lopussa. Traktori ei ollut sitä ennen päässyt vetiselle pellolle.

Kesäkuussa taas oli Berliinin matka. Tämähän vaikuttaa kuin elämä olisi ollut yhtä matkustusta ;) No, parempin näitä kuvia katsoa, kun kotimaassa ei palstalla ollut kuin taimia. Palstalla laitoin normaaliin tapaan pensaspavun siemenet suoraan maahan ja sain ne kylvääkin useaan kertaa. Kylmä alkukesä ei suosinut papuja.


Heinäkuussa palstalla oli jo kuvattavaa. Hunajakukka osoittautui kimalaisten suosikiksi. Se kukki aikaisin, kun muut kukat olivat vielä kasvamassa ja on siinä kuulemma hyvin mettäkin. Sitä laiten ensi kesänäkin.

Kesän yksi yllättäjä oli elokuussa kukkiva punainen auringonkukka 'Ruby F1'. Esikasvatin taimet ja se selvästi aikaisti kukintaa. Kukka oli huomiota herättävä luonnossa, mutta maljakossa se oli liiankin tumma jopa musta. 


Syyskuussa oli jo kaikenlaista satoa tarjolla palstalta. Ensi kertaa kokeilin kolmea erilaista violettia lajiketta. Peruna 'Salad Blue' ja porkkana 'Purple Haze' toivat mukavasti väriä lautaselle. Iloisin yllätys oli salkopapu 'Blauhilde', joka oli samalla ensimmäinen salkopapuni. Se taisi hyötyä lannoitevesistä, mutta kyllä olin muutenkin siihen tyytyväinen. Jotain salkopapua tulee ehdottomasti vuoden 2016 palstalle!


Lokakuussa kävin sienimetsällä, vaikka alkusyksy oli aika kuiva. Eikä siellä metsässä pahemmin sieniä ollutkaan.


Marraskuussa vietin kekriä ruokapöydän ääressä. Olin säästänyt osan palstan sadosta tätä päivää varten. Siten tarjolla oli muun muassa violetteja porkkanoita ja gratiinia oman maan pavuista.


Suurin osa joulukuusta meni pimeydessä. Kuvassa harvinainen lumikuva. 20.12 oli jopa +10! Joulun jälkeen alkoi sentään pakastamaan ja nyt on luvannut jopa lunta.

Vuoden 2015 säässä oli toivomisen varaa. Talvi oli olematon ja kesä kovin kylmä. Siitä huolimatta vuosi sisälsi mukavia matkoja ja kasvimaan satoa. Eli ei vuosi 2015 ihan huonokaan ollut ;)

HYVÄÄ PUUTARHAVUOTTA 2016! :)

20 kommenttia:

 1. Kauniita kuvia! Vuotesi kyllä vaikuttaa olleen ihan kiva, vaikka tosiaan satoi ja satoi liikaa :)
  Mukavaa vuoden vaihdetta ja Hienoa uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina on jotain valittamista, mutta onneksi oli mukaviakin hetkiä.

   Poista
 2. Ihana hunajakukka ja auringonkukka. Upean sadonkin sait ja teit kivoja matkoja. Mukava vuosi ja toivotaan, että tuleva vuosi on vielä mukavampi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäsäät voisivat ainakin olla paremmat. Heinäkuu oli yllättävän kylmä, joten keskiverto heinäkuusää olisi jo parempi.

   Poista
 3. Olipa kiva postaus! Mennyt vuosi unohtuu niin nopeasti, ellei sitä dokumentoi. Sinulla näyttääkin olleen mukava vuosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän kun muistelee, niin paremmin pysyy mielessäkin :)

   Poista
 4. Jälkikäteen tulkittuna mennyt vuosi oli ihan hieno. Eikös ole upeaa, että aina tulee uusi vuosi, joka on täynnä mahdollisuuksia.
  Onnellista uutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusia mahdollisia onnistumisia ja epäonnistumisia kohti ;)

   Poista
 5. Kiva postaus. Tarkkaa syynäsin tuota palstasi suunnitelmaa. Hunajakukka on oikein kaunis!
  Hyvää ja antoisaa vuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnitelma ei tosiaan ihan toteutunut tuollaisena. Osa valinnoista oli hyviä, osa huonoja...

   Poista
 6. Kiva postaus, kiva läpileikkaus menneestä vuodesta. Onnellista ensi vuotta myös sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi kuva per kuukausi on yllättävän vähän. Tekstissä kerroin sitten vähän muutakin, jotta postaus olisi tosiaan läpileikkaus.

   Poista
 7. Kiitos, kun sain tehdä matkan menneeseen vuoteesi. Herkullisia ja kauniita kuvia. Tuo sinun kasvipalstasuunnitelma näyttää kadehdittavalta. Vaikkei lopputulos ihan tuon näköinen ollutkaan niin tuo pelkkä suunnitelmallisuus on hieno piirre. Minulla kun tuppaa kaikki jäämään kylvämättä :) Ruusunmekko-blogissani on sinulle Toive, unelma ja lupaus vuodelle 2016 -haaste, mukavaa jos vastaisit siihen. Onnellista ja rakkaudentäyteistä vuotta sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnitelmaan olen itse palannut monta kertaa katsomaan, että mikä olikaan lajikkeen nimi ja mitä sieltä penkistä pitikään nousta. Kiitos haasteeesta, menen sen pian katsomaan :)

   Poista
 8. Tuota palstasuunnitelmaasi jäinkin oikein tutkimaan - alkaa jo ensi kesä ja sen suunnittelu siintää mielessä, joten kiva nähdä miten muilla kasvit kasvimaalle järjestyvät.

  Mukavaa mennyttä vuotta muistellessa on hyvä aloittaa uusi vuosi. Hyvää uutta vuotta siis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnitelmassa oli ongelmakohtia, joista voi lukea syyskuun postauksessa:
   http://saveajapapuja.blogspot.fi/2015/09/ei-nain.html

   Tänä vuonna erilaiset ajatukset ja uudet kömmähdykset... ;)

   Poista
 9. Ihana kooste menneestä vuodesta. Pakkasen keskellä alkoi taas multa peukaloa syyhyttämään kun uppouduin kuviisi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pian tulee katalogit ja sitten pääsee ainakin suunnittelemaan :)

   Poista
 10. Vasta nyt luin vuosikoosteen. Olipa hauska katsoa pikakelauksella vuotta läpi! Erityisesti palstasuunnitelma kiinnosti, koska nyt on itselläkin suunnitelmat mielessä... Ja hauska nähdä nuo violetit kasvit! Nappasin tänään porkkanoista eri värien sekoituksen mukaan, kun kävin kaupassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavallista porkkanaa saa kaupastakin, joten minusta kannattaa viljellä jotain erikoista. Seuraavana kesänä suunnittelin kokeilevani jotain muuta erikoisporkkanaa.

   Poista

Kiitos kommentista!