Sain kasvimaalta ensimmäisen sadon, kun nostin maasta maa-artisokkaa. Ne voisi nostaa jo syksylläkin, mutta ne eivät pahene talven aikana. Itse koen, että syksyllä on niin paljon erilaista tuoretta syötävää, että on mukava jättää maa-artisokat kevääseen. Keväällä kun ei ole paljoakaan tuoretta omasta kasvimaasta saatavaa satoa. Lisää tietoa maa-artisokasta saa olemme puutarhassa blogista, jossa on myös reseptejä.
Pestyjä maa-artisokkia |
MAA-ARTISOKKA KEITTO
1 L kasvisliemi
1/2 L maa-artisokkaa
3-4 jauhoista perunaa
pala selleriä
1 sipuli
2 dl ruokakermaa
1 rkl vehnäjauhoa
mustapippuria, valkopippuria
suolaa tarvittaessa
persiljaa
Keitä puhdistetut ja paloitellut kasvikset pehmeiksi kasvisliemessä ja soseuta ne. Kuumenna keitto uudelleen ja suurusta se kerma-vehnäjauhoseoksella. Anna kiehua viitisen minuuttia ja mausta.
Maa-artisokkakeitto ja pakastettua persiljaa |
Kummallista, kun en ole ikinä syönyt maa-artisokkaa missään muodossa. Olisi sitä mukava kasvattaakin itse, jos saisi jostain alkuja.
VastaaPoistaAinakin hyötykasviyhdistykseltä voi ostaa. Moni maa-artisokan viljelijä varmaan antaisi myös mielellään mukuloita. Jotkut kokevat maa-artisokan ongelmallisena, sillä se leviää todella hyvin. Pienikin pala mukulaa riittää kasvamiseen. Maa-artisokka on kyllä helppo tunnistaa ja nyhtää epätoivotuilta paikoilta pois. Monissa kaupoissa olen nähnyt myytävän ainakin syksyisin pussissa Ruotsalaista maa-artisokkaa. Sellaisen kun ostaa, niin pääsee maistamaan miltä se maistuu.
PoistaNam ! Miten kuorit nuo mukulat, vai kuoritko ollenkaan ? Mulla on pikkaisen myös maassa mukuloita, mahtavatkohan olla tallella.
VastaaPoistaMinä kuorin oikein ronskisti veitsellä, niin että pienet nyppylät vedetään sileiksi. Tässä satsissa oli yllttävän sileitä mukuloita, mutta kyllähän kuorimiseen menee hiukan aikaa. Tuossa antamassa 'olemme puutarhassa' blogin linkissä ja sen viimeisimmässä postauksessa, on linkki reseptiin, jossa ei tarvitse kuoria.
PoistaKiitos tiedosta, ehkäpä se noin menisi kuin sinäkin teit. Ja kiitos myös linkkivinkistä, käyn kurkkaamassa.
PoistaMaa-artisokkaa pitäisi kyllä kokeilla, tuo keitto on ainakin aivan ihanaa.
VastaaPoistaMaa-artisokka on helppo viljellä ja minusta sillä on ihanteellinen satokausi eli silloin, kun mikään muu ei ole kypsää. Eipä mikään muu vie sen parrasvaloa.
PoistaOi, minunkin pitää mennä sadonkorjuuseen. Minäkin jätän suurimman sadon kevääseen ja sitten istutan osan uudelleen.
VastaaPoistaTuon 'olemme puutarhassa' blogin mukaan maa-artisokat muuttuvat huonoiksi, jos ne jättää liian pitkäksi aikaa maahan. Enpä ollut ennen tiennyt tuota. Ajattelin kyllä tehdä vielä äitienpäivänä maa-artisokkakeittoa. Toivottavasti mukulat ovat silloin vielä hyviä.
PoistaEn viljele maa-artisokkaa - pitäisi varmaan kokeilla - joten ensimmäisen satoni kerään ruohosipulista ja punahierakasta, molemmat jo hyvässä kasvussa!
VastaaPoistaMinullakin jo ruohosipuli on kasvanut ja ensimmäiset maistiaiset on saatu. Tuo punahierakki onkin minulle oudompi.
PoistaPunahierakka on ehkä tutumpi nimellä viinisuolaheinä. Tuo punahierakka on minusta vain parempi ja kuvaavampi nimi. Se on salaattikasvi, jonka lehtiruodit ovat punaiset - kuin punajuurella. Maku hiukan suolainen. Hyvä lisä salaatissa.
PoistaEn ole koskaan syönyt maa-artisokkaa. Minulla on niitä kuitenkin monessa paikkaan kasvamassa. Mukulat sain työkaverilta useita vuosia sitten. Nyt kyllä pitää rohkaistua maistelemaan. Niissä on näyttävät varret ja ilosen keltaiset kukat.
VastaaPoistaSuosittelen maistamista. Maa-artisokka on mielestäni aika makea ja soseutuu hyvin. Sopii siis hyvin keittoon. Kun laitat pikkumukulat takaisin maahan, niin saat taas uuden sadon.
Poista