17.3.2013

Kasvimaasuunnitelma

Kasvimaan suunnitelma on tehty ja siemenet tilattu. Nyt vain odotellaan kesää.


Minulla oli viime kesänä ensimmäistä kertaa kasvikierron mukaan kasvimaa lohkottuna eli se perinteinen kasvikierto: maanparannuskasvit - kurpitsat - salaatti - peruna. Kasvimaani peruongelma on maan liika jäykkyys, sillä se on aika savipitoinen. Porkkanoilla ja retiiseillä on vaikeuksia pureutua maahan. Huomasin viime kesänä, että parhaassa kunnossa oli perunamaa. Laitoin siihen kaksi pussia luonnonturvetta, jotta se olisi tarpeeksi hapan perunalle. Perunan viljelytapa ja itse peruna möyhentävät myös maata. Sainkin idean, että muutan kasvikiertoa. Perunan möyhentämään maahan laitan seuraavaksi möyhennettyä maata kaipaavat salaatit, retiisit yms. Nuo pavut ja kurpitsa ovat oikeastaan väärinpäin, mutta ne olisivat tulleet samoille pakoille kuin viime vuonna, jos ne olisivat loogisemmassa järjestyksessä. Olen mielestäni lukenut, että härkäpavun viljely maassa edellisenä vuonna vähentää lannoituksen tarvetta 10 %. Ei siis niin paljon, että se häiritsisi perunaa, joka taas ei pidä liiasta typestä. Saa nähdä onko tässä ideaa, vai pitääkö seuraavana vuonna siirtyä perinteisempään kasvikiertoon.

En ole päässyt edes tätä kasvimaata viljelemään ja jo haaveilen toisestakin kasvimaasta... Kasvimaani on hieman varjoisassa paikassa. Kunnalta vuokrattava aari pellolla olisi paljon lämpimämpi ja valoisampi. Minulla on kyllä tässäkin kasvimaassa tarpeeksi tekemistä. No, ei ainakaan tänä kesenä.

10 kommenttia:

  1. Suunnittelu on niin kivaa. Toivottavasti saat hyvän sadon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaaa mieltä, että suunnittelu on kivaa. Suunnitelmissa kaikki onnistuu ja kukoistaa. Kesällä sitten koittaa todellisuus, kun osa siemenistä ei idä tai etanat käy syömässä taimenet. Onneksi ainakin osa suunnitelmasta yleensä toteutuu!

      Poista
  2. Hienot suunnitelmat! Hernekasvit jemmaavat juuristoonsa sitä typpeä. Olen kuullut, että joitakin peltoja olisi pidetty apilalla/herneellä ja sen jälkeen käännetty pelto niin, että apilat/herneet ovat jääneet peltoon "lannoitteeksi".

    Mitäköhän meidän kasvimaasta tulee, intoa taitaa olla enemmän kuin taitoa tässä tapauksessa :D Haluaisin laittaa yrttimaan ja punajuuria ainakin. Ehkä pikkuisen perunaa ja porkkanaa. Katsotaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin on perunamaa pieni noin 3 neliömetriä. Siihen ei laskujeni mukaan tarvitse kuin kilon perunaa. Useimmiten perunat myydään vähintään kolmen kilon pusseissa. Viime kesänä näin rautakaupassa siemenperunaa irtomyynnissä. Pitää olla tänä keväänä silmätarkkana.

      Peruna on ainakin helppo saada kukoistamaan. Minä olen laittanut harvinaisempia yrttejä tulemaan ruokakaupan poteista. Jotain kynteliä ja rakuunaa ei tarvitse kuin yhden tai muutaman puskan. Kokonainen rivi olisi minulle ainakin aivan liikaa.

      Poista
  3. Hieno suunnitelma! Mie yritin tehdä paperille, mutta ei oikein vielä luonnistunut. Ei luonnistu mulla oikea kierto kunnolla, mutta kierrätän penkkikohtaisesti. Eri kasvit joka vuonna penkkiinsä ja lannoitan enemmän lannoitusta vaativat ja katson , että en laita nitriittiä kerääviä (punajuurta ja pinaattia esim) lannoitettuun penkkiin. Hernettä käytän typenkerääjänä.
    Oon huomannut senkin, että jossain penkissä porkkanaan tulee niitä toukkia ja jossain taas ei, vaikka yleensä laitan porkkanan ja sipulin vierekkäin samaan penkkiin. Suunnittelu on parasta ja kylväminen sit keväällä myös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka minulla on suunnitelma, niin sinä olet jo pidemmällä tuon kasvikierron kanssa. Minulla ei ole vielä kokemuksia siitä, mutta sinulla on jo tuntumaa siihen. Tärkeintä kai on kierrättää kasveja niin, ettei tule tauteja.

      Poista
  4. Tuo kuulostaa tutulta, että haaveilee jo suuremmasta pinta-alasta, vaikka edellisessäkin on työtä. Hyvät suunnitelmat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvähän se on talvella sohvan nurkassa suunnitella mitä kesällä tekee. "Kyllähän kesällä voi tehdä vaikka mitä". Todellisuus on, että kesällä on aivan samat voimavarat kuin talvella. Suomen kesä on vielä niin lyhyt, että uimarantareissut, hortoilu, sienestys ja matkat vievät myös osan ajasta.

      Suunnittelin kyllä, että katteilla saisin vähennettyä työtä. Kitkemiseen menee aikaa ja varsinkin käytävien kitkeminen risoo. Ehkä seuraavana kesänä vuokraan lisää maata!!??

      Poista
  5. Kate on hyvä apu ja kaikin puolin hyvä kasveille. Se edellyttää, että olet ahkera ruohonleikkaaja ja Sinulla on ruohoa leikattavana - mielellään ilman rikkaruohon siemeniä. Minua aina keväällä harmittaa, kun pihassa kasvaa niin paljon voikukkia, etten voi viedä ensimmäisiä ruoho"saaliita" katteeksi.
    Tosin keväällä voikukatkin ovat kauniita, kun ei vielä muita kukkia ole. Ja ne tarjoavat ruokaa perhosille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen käyttänyt olkikatetta. Tähän mennessä olen laittanut sitä vain pavuille, kun niillä on omaa typen tuotantoa. Olen ymmärtänyt, että olkikate sitoo typpeä. Joten se ei ole ideaalinen, mutta voisihan olkikatteen alle sujauttaa vähän lannoitetta.

      En kuulu minäkään voikukkien vihaajiin. Puutarhurin kannalta liiankin hyvä selviytyjä, mutta onhan se myös kaunis.

      Poista

Kiitos kommentista!