8.5.2018

Perunaa, perunaa, perunaa

Ensiksi perunamuistoja:
Viime kesänä minulla oli kokeilussa kolmea erikoisperunaa: Kerr's Pink, Blue Kongo ja Mayan Gold. Näistä Mayan Gold osoittautui parhaaksi.


Siinä oli näin kauniin siniset kukat. Erikoisperunoita viljellessä olen huomannut, että sinisillä perunoilla on yleensä siniset kukat. Sehän on oikeastaan loogista, että sinisyys näkyy kaikkialla. Maya Gold perunoissa ei ole kuitenkaan näin. Kukka on sininen, mutta peruna on vaalea tai oikeastaan kellertävä. 


Viime syksynä kun pesin erikoisperunoiden loppuja, niin tiskialtaassa oli näin värikäs näky. Maya Gold on tuo pitkulainen kellertävä peruna, Blue Kongo on tietysti sininen tai oikeastaan tumman violetti ja Kerr's Pink vaaleanpunainen. Näistä Maya Gold oli parhaimman makuinen ja siksi se minulla nousi suosikiksi.

Toisesksi perunasuunnitelmia:
Tämän vuoden erikoisperunat on tilattu, mutta vielä ne eivät ole saapuneet. Maya Goldia ei ollut edes tarjolla, joten jotain muuta saan taas kokeilla. Saa nähdä mitä posti tuo tullessaan. Erikoisperunat ovat niin kysyttyjä ja niitä on niin vähän tarjolla, että vuosien saatossa olen usemman kerran saanut jotain muuta perunaa kuin mitä olen tilannut. Se ei minua haittaa,  kunhan jotain erikoisperunaa tulisi...


Erikoisperunoiden lisäksi olen aina laittanut maahan myös "normiperunaa". Tänä vuonna sekin on minulle uusi Lady Felicia. Olen aina ennen laittanut varhaiperunaa ja sitten katsellut miten rutto sen runnoo. Tänä vuonna valitsin paremmin ruttoa kestävän lajikkeen. 

Idut ovat perunassa jo aika isot, mutta vielä pitää vähän odottaa. Pääsen vuokrapalstalle vasta viikonloppuna. Nyt ainakin kelit suosii. Yhtenä keväänä vuokrapalstalle pääsi vasta toukokuun lopulla. Kevät oli niin sateinen, että traktori ei päässyt aiemmin maata kääntämään. Olisikohan ollut kevät 2015?

Kolmanneksi perunasalaattia:
Tähän vuodenaikaan tein perunasalaatin vanhoista perunoista, mutta sen voi hyvin tehdä myös uusista perunoista. Uusiin perunoihin olen jättänyt niiden ohuen kuoren. Perunasalaatti marinoidulla punasipulilla on hyvä resepti, jota olen tehnyt jo useaan otteeseen. Olen itse laittanut rukolan/pinaatin tuohon salaatin päälle, jotta se varmasti tulee heti syötyä pois. Salaatin alla rukola ei varmaan enää seuraavana päivänä olisi kovin hyvän näköistä. Marinoidut punasipulit antoivat vanhallekin perunalle makua. Suosittelen!


Muuten: Tervetuloa uudet lukijat! :)

6 kommenttia:

 1. Meillä on sama perunamaku :) Maya Gold on meidänkin ehdoton lemppari ja sitä on saatava, hinnalla millä hyvänsä. Olen joskus joutunut tilaamaan sitä toiselta puolen Suomea jostain puutarhamyymälästä, kun tavallisesti käyttämälläni toimittajalla ei ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosin nyt samaa toimittajaa, mutta ehkä ensi vuonna voisi tilaukseen panostaa enemmän. Kiitos vinkistä :)

   Poista
 2. Pitäisikin nostaa hetipian perunat itämään. Perinteinen aika sille täällä on vapulta, mutta vieläkäänn ei ole myöhäistä. Erikoisperunoita en ole kokeillut, sillä vanhanaikainen "talon omat potut" toteutuu tuttujen lajikkeiden osalta. Toisinaan kokeilen joitain uudempiakin sortteja, mutta vanhoissa on sato varmempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma paerunakellari olisi ihana, mutta ilman sitä joudun ostamaan aina siemenperunat. Voin suositella erikoisperunoita. Perunoissa on yllätävän paljon värejä ja makuja.

   Poista
 3. Onpa kauniin väriset perunankukat.
  Herkulliselta vaikuttava perunasalaatti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin talviperuna on niin tylsän makuinen, että se kaipaa säväyttävän parin. Tässä reseptissä se on punasipuli.

   Poista

Kiitos kommentista!