14.4.2017

Hylätty hautausmaa

Hautausmaa tuntuu hieman makaaberilta postausaiheelta. Toisaalta näin pääsiäisen aikaan se sopii teemaan, sillä onhan pääsiäinen elämän ja kuoleman juhla. Ainakin näin minä olen sen ymmärtänyt. 


Hautausmaan suurin rakennelma on sen jyhkeä kivimuuri, joka ympäröi sitä kaikilta suunnilta. Tällainen aita tontin ympärillä olisi jo aika komea! Tosin saisi sitten talokin olla jo komean puoleinen, että sopisivat yhteen. Oikeassa alakulmassa on kuva ainoan rakennuksen jäänteistä. Tämä on ollut ehkä ruumishuone. Maakellarissa ruumiit ovat ainakin säilyneet kohtuullisen hyvin.


Muutamia hautojakin näin, vaikka suurin osa aidatusta alueesta on villiä kasvustoa. Ylimmäisestä hautakivestä ei enää saanut selvää, kun keskimmäinen oli hautautumassa maahan. Alimmaiselle haudalle oli ehkä jouluna tuotu kynttilä ja tekokukat. Yhdellä haudalla oli tuoreet hautaseppeleet eli oli sinne vielä joku haudattukin viime aikoina.


Retken perimmäinen tarkoitus oli näsiän löytäminen ja kuvaaminen. Kuljin hautausmaata ristiin rastiin, eikä näsiää osunut silmiin. Jäin sitten aloituspaikan viereen kuvaamaan jotain ruusukasvustoa. Eipä niistä oikein kuvaa saanut. Siinä kun sitten pyörin paikoillani, niin huomasin, että vierässäni on näsiä! Kyllähän se sitten löytyi :)


Sattumalta katsoin myös ohittamaani puuta tarkemmin. Olin pitänyt sitä nuorena kuusena, mutta sehän oli jotain kiinnostavampaa. Näin aikoinaan pihtoja kun kävin Mustilan Arboretumissa. Opaskin puhui niistä hyvän tovin. Runko paljastaa, että tässä ei ole kuusesta kyse. Ja kun katsoo taaempaa sen profiilia, niin kasvaahan se paljon säännöllisemmin kuin kuusi. Mustilan nettisivujen perusteella tässä voisi olla balsamipihta, mutta en ole varma. En huomannut tuoksutella neulasia. Kun olin yhden pihdan löytänyt, niin huomasin niitä useita lisää. Niitä saattoi olla lähemmäs parikymmentä. Nämä on varmaan aikoinaan kaikki istutettu ja nyt ne ovat hylättyinä ryteikön lomassa :(


Läheiseltä polulta oli komea näkymä yli peltojen. Nyt pellot näyttävät kuolleilta, mutta oikeastaan ne vain odottavat siementä. Pian ne jo puskevat uutta elämää.

+++  Rauhallista Pääsiäistä!  +++

14 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen postaus! Unohdettu hautausmaa, tuskin on seurakunnan omistuksessa siis. Meilläkin on täällä yhden yhdistyksen ylläpitämä "uskottomien hautausmaa". Se on tosi hyvin hoidettu ja aktiivisessa käytössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla minimi hoidossa. Muistan lukeneeni, että joillakin on vielä lupa tulla sinne haudatuksi. Siksi sitä ei voi siirtääkään.

   Poista
 2. Sinulla on ollut mielenkiintoinen retki hautausmaalle. Ihanaa kun näit näsiän ja vielä nuo pihdat. - Hyvää pääsiäisen aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi vaikutelma oli masentava, mutta löytyihän sieltä jotain erikoistakin.

   Poista
 3. Kiinnostava, "erilainen" postaus! Komea näsiä! Hyvää pääsiäistä! P.s. blogissani on puutarhakirja-arvonta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei näsiää kyllä montaa ollut. Näin vain kolme. Toivottavasti niitä oli enemmänkin.

   Poista
 4. Oi, näsiä kukkii jo! Hautausmaat ovat paikkoja, joissa on ihana kävellä, rauhoittava paikka, paljon mielenkiintoisia hautakiviä, kauniita kukka-asetelmia, joskus jää pohtimaan kiveen kirjoitettuja tietoja, vuosilukuja.. Mutta tuo hylätty hautuumaa kullostaa jännittävältä, postaus sopii hyvin tähän pääsiäisenaikaan. Hyvää pääsiäistä sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että sinunkin mielestämä aiha sopii tähän aikaan. Vähän epäröin, mutta vuosien saatossa on tullut jo tiput ja munat esiteltyä.

   Poista
 5. Hautausmaat ovat mielenkiintoisia tutkimusretken kohteita ja rauhallisia kävelypaikkoja. Joillakin hautausmailla kannattaa kierrellä jo kasvillisuudenkin vuoksi.
  Hienoa, että löysit myös näsiän. Mukavaa pääsiäisen jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin vanhat hautakivet ovat kiinnostavia. Niistä on jännä katsoa minkälaisia nimiä ennen annettiin. Yhdessä vanhassa hautakivessä vainajan toinen nimi oli Adolf, jostain kumman syystä nimen suosio on hiipunut 1940- luvun jälkeen...

   Poista
 6. Mielenkiintoinen postaus. Tykkään tuollaisista paikoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että aihe kiinnosti. Välillä tuottaa vaikeuksia keksiä hyviä blogiaiheita.

   Poista

Kiitos kommentista!