5.10.2013

Persilja porskuttaa

Halla on käsitellyt kovin kourin kasvimaata. Kesäkurpitsa on enää muisto. Kirvelikään ei kestänyt täysin kylmiä öitä. Persilja ei ollut moksiskaan ja vihertää edelleen kauniisti. Keräsin suurimman osan lehtisadosta pakkaseen. Jos on vielä jonkin aikaa lämmin, niin persilja saattaa kasvattaa vielä lehtiäkin. Pakkasessa olisi ainakin vielä tilaa...

Persiljan lokakuinen kukoistus
Yllätyksenä tuli, että pakkanen puri härkäpapuun. Se on ymmärtääkseni aika hallan kestävä, mutta sen rajat taisi tulla vastaan. Penkkiin oli vielä unohtuneet pikkuporkkanat, jotka olivat maan alla säilyneet hyvin. Porkkanalajike on tosiaan tuollainen pieni, että ne ovat kasvaneet niin suuriksi kuin perimä salli. 


Puutarhasta löytyy vielä persiljaa yllättävämpi selviytäjä. Lipan alla ruusi vielä kukkii. Se taitaa olla sitkeämpi kuin tiesinkään.

Sitkeä ruusu
Tervetuloa lukijaksi Taija T!
  

16 kommenttia:

 1. Samat selviytyjät on täälläkin. Hävettää sanoa, että suurin osa persiljasta jäi meillä tänä kesänä käyttämättä. Se jotenkin unohtui...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taas persilja alkoi vasta kukoistamaan näin syksyllä. Nauris olikin rehevämpi kuin kuvittelin ja varjosti persiljaa koko kesän. Vasta kun nauriit poituivat pääsi persilja kasvamaan paremmin.

   Minulla tahtoo yrttien kanssa käydä, niin että kesällä ne unohtuu ja talvella sitten haikailee niiden perään.

   Poista
 2. Meillä ei yöpakkasta ole vielä ollutkaan. Onneksi, sillä persijani ovat vielä ulkona. Porkkanat sentään sain raastettua pakastimeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei hätää. Meillä persilja tosiaan kesti pienet yöpakkasetkin. Joten vielä ehtii.

   Poista
 3. Persiljan vihreyttä minäkin kävin tänään ihailemassa. Mitään muuta kasvimaalla ei sitten enää olekaan. Muutamana yönä on ollut sen verran pakkasta, että se on tehnyt tehtävänsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Porkkanakaan ei ollut säikähtänyt ja mangolditkin olivat vielä elossa, vaikka ehkä vähän kärsineitä. Maa-artisokat kukkivat vielä. Jotain eloa on sentään kasvimaalla, vaikka kohta ei ole sitäkään.

   Poista
 4. Meillä on halla purrut vähemmän kuin aluksi luulin. Tuntuu olevan ihan tuurista kiinni, missä tulee pakkastuhoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli vähän yllättävää, että hallatuhot olivat kasvimaalla noin suuret. Se on kuitenkin aika suojaisella paikalla. Meilläpäin oli kuitenkin ollut pakkasta -4, joten siinä ei taida enää suojainen paikka auttaa.

   Poista
 5. Ruusut taitavatkin olla sitkeimpiä kasveja näin syksystä. Lähes muut on halla vienyt mukanaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät ole siis meidän ruusut poikkeuksellisia. Toisaalta kyllähän ruusu talvehtii, joten ei se aivan pienestä voi säikähtää.

   Poista
 6. Persilja Kahelinkulmallakin vihertää upeasti. Pakkanen vienyt jo herkimmät kasvit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähdä kuinka kauan kestää. Monena vuonna olen persiljan viimeistään tuhonnut, kun olen kääntänyt maan. Vielä ei ole kasvimaa valmiina talvea varten.

   Poista
 7. Heippa, pitkästä aikaa! En muista olenko haastanut sinua vielä, joten käyhän kurkkaamassa blogiani. :) Jos vaikka innostuisit pikku haastiksesta.

  VastaaPoista
 8. Persilja on sitkeä sissi, voipi olla paikallaan vielä ensi keväänäkin. Ja o-ou, nyt sinulle sataa haasteita, mullakin on sinulle haaste blogissani :) Mutta eipä kiirettä mitään, koko talvikausi aikaa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta. Eipä tarvi vähään aikaan pähkäillä, että mistä postaisi. Kasvimaalla alkaa olla niin hiljaista, että jutunjuuri alkaa olla vähissä.

   Poista

Kiitos kommentista!