24.8.2015

Kasvimaalla punertaa

Kasvimaalla alkoi lämmön myötä kukat kukkia. Nämä kuvat ovat jo ainakin viikon takaa, mutta en saanut niitä koneongelmien takia postattua. Tässä ne vihdoin tulee muidenkin nähtäväksi.


Ruby F1 auringonkukassa on hätkähdyttävä väri. Auringossa se on kauniin punainen, mutta varjossa väri on melkein musta. Piti tarkistaa kukan nimi ja sen myötä tuli pieni pettymys. En muistanut, että kukka on hybridilajike, joten sen siemenien kerääminen ei kannata. Tätä kukkaa jos haluaa seuraavana vuonna, niin on ostettava siemenet kaupasta.


Vanhaa kunnon kehäkukan siementä voi kuitenkin surutta kerätä. Se ei ole niin jalostettu, ettei sen siemenet olisi samanlaisia seuraavana vuonna. Olen jo jättänyt muutamia kukkia kypsyttämään siemeniä.Pensaskrassia kylvin, kun luin krassikaprisreseptin. Minulla kuluu jonkin verran kapriksia, joten säilykkeellä olisi käyttöäkin. En ole nyppinyt kukkia ja kukinta alkaa olla jo hieman ohi. Pitäisi varmaan alkaa jo sen siementen keruuseen.


Salkopavun 'Blauhilde' kukat ovat herkän värisiä. Koko kasvi on aika tumman violetti. Erityisesti varret ja palot ovat sen väriset, mutta samaa sävyä löytyy myös lehdistä. En ole vielä päässyt palkoja syömään. Siemenluettelon mukaan ne kasvavat jopa 30 cm pituisiksi, joten olen antanut niiden vielä kasvaa pituutta.


Olen jo yrittänyt aikaisemmin kuvata persianapilan herkkää vaaleanpunaisuutta siinä onnistumatta. Tässä kuitenkin on pilvisenä päivänä otettu otos, jossa se näkyy aika hyvin. Olen kerännyt sen kukkia jo jonkin verran teeaineeksi. Nyt alkaa osa kukista muodostaa siementä ja heräsi ajatus niiden keräämisestä. Ainakaan vielä eivät tuntuneet olevan kypsiä.

Kasvimaallahan on vaikka minkälaista siementä kerättäväksi! :)
 

8 kommenttia:

 1. Siis krassin siemenistä säilöt "kapriksia"? Laitahan resepti tännekin. Kuulostaa herkulliselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linkki reseptiin on tuossa tekstin lomassa (erivärinen teksti). Blogi, jossa resepti sijaitsee, on todella pätevän oloinen ja olen seurannut sitä jo jonkin aikaa. Luulen, että resepti on ihan hyvä. Ajatuksena se on toki erikoinen.

   Poista
 2. Wau mikä auringonkukka! Krassinsiemenet ovat minullakin seuraavana kerättävänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auringonkukka tekee vielä useamman kukan yhteen varteen, joten punaista kukintaa riittää. Tätä lajiketta laitan ehkä seuraavanakin vuonna.

   Poista
 3. On kyllä upea auringonkukka. Mullakin pitäis olla joku tumma laji, vaan ei ole vielä kukkia. Tuskin kerkiääkään.
  Krasseja kyllä olis pitääkin katsella tuo kapris ohje :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikasvatin nuo auringonkukat. Palstalla huomaa, että monella ei vielä korkeat auringonkukat kuki. Kylmä heinäkuu taisi jarruttaa kasvua.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Joo, komea on väri. Siemenetkin näyttää maittavan pikkulinnoille.

   Poista

Kiitos kommentista!