Käyn nyt syksyllä muutaman kerran Turussa. Viime kerralla sattui silmään pieni lehtijuttu, että Arno Kasvin kasvikierros järjestetään uudelleen, kun viimeksi kaikki halukkaat eivät päässeet mukaan. Päivä oli vielä sellainen, että olisin silloin Turussa! Menin kipin kapin ostamaan lipun.
Oli todella antoisa kierros. Päivä oli kylmä ja tuulinen, mutta Arnolla riitti kiinnostavaa juttua. Kiersimme vain tuomiokirkon ympäristöä ja lähinnä katselimme puita, mutta siitä huolimatta saimme paljon mielenkiintoista informaatiota.
Aloitimme tuomiokirkon vierestä. Alkujaan kirkon tienoo on ollut puuton, sillä kirkko haluttiin näkyvän kunnolla. Laiduntavat kotieläimet pitivät myös huolen, että puut eivät päässeet kasvamaan. Minulla tuli mieleen Tyrvään kirkko (kuva), jonka lähitienoo on puuton. Kirkko on aika vaikuttava osaltaan sen avoimen tienoon takia. Minun puolesta tuomiokirkon viereiset puut voisi kaataa. Taitaisi kuitenkin sellainen päätös tuoda paljon vihaista palautetta seurakunnalle.
Edellisenä päivänä otin jo tämän kuvan tuomiokirkon vierestä. Hyvä että otin, sillä seuraavana päivänä oli ikävän harmaata. Tällaista auringon paistetta ei näkynyt.
Tässä hiukan ruskaa, joka Turun seudulla ei ole vielä huipussaan. Joissain vaahterissa on jo komea väritys, mutta ruskan huippukausi on vielä tulossa. Keskimmäinen puu on kastanja ja jos sitä tarkkaan katsoo, niin näkee raa'at kastanjat lehvästön suojassa.
Villiviineissä oli jo komea väritys. Edellisenä päivänä sitä korosti vielä sininen taivas. Kuvassa väriä tuovat myös läheinen vanha talo ja siirtolava... Ylemmässä vaakakuvassa on jalavan tyvi. Se on luonnostaan kuvan kaltainen eli epämääräinen. Aika viehättävä mielestäni. Kasvi kertoi, että häntä oli 1980-luvulla pyydetty arvioimaan Rettingin palatsin eli nykyisen Aboa Vetuksen pihan puita. Pihan jalavat olivat olleet suorarunkoisia, sillä ne olivat muutaman metrin syvyydeltä haudattu maa-ainekseen. Silloin ei vielä tiedetty, että maa-aineksen alta löytyisi kokonainen keskiaikainen raunio. Kierroksella vierähti hetki myös tammen alla, jossa saimme vinkkejä tammenterhojen käytöstä ruuanlaittoon. Keväällä ovat kuulemma makeita, kun pakkanen on niitä vähän käsitellyt. Keskiajalla tammimetsät olivat tärkeitä sikojen ruokinnassa jopa siinä määrin, että tammimetsien käytöstä oli erilaisia säädöksiä.
Lopuksi kiiruhdamme kahville ja pullalle. Kuuma juoma tulikin tarpeen kylmässä säässä värjöttelyn jälkeen.
Lopuksi toivotan tervetulleeksi uuden lukijan: Eijan.
Aikoinaan pidin kovasti Arno Kasvin tv-ohjelmista. Varmasti oli monipuolinen ja antoisa retki.
VastaaPoistaHäneltä näyttää luonnostaan tulevan paljon ja kiinnostavaa juttua. Erinomainen opas!
PoistaOi tuolle retkelle olisin myös innolla mennyt, sekä esittelyn että mielenkiintoisen persoonan Kasvin nähdäkseni ja kuullakseni. Turussa on ihanaa historian havinaa, Aboa Vetuskin on näkemisen arvoinen paikka kasvijuttujen lisäksi.
VastaaPoistaSiinä tuomiokirkon kyljessä Kasvi aloitti kertomalla minkälainen alue oli keskiajalla. Oivallinen paikka historialliseenkin katsaukseen. Aboa Vetus kannattaa käydä katsomassa opastuksen kera, niin siitä saa enemmän irti. Jossain välissä on suunnitelmissa käydä samassa yhteydessä olevassa Ars Novassa, kun siellä on mielenkiintoinen nykytaiteen näyttely.
Poista