Meillä päin on rusakkoja haitaksi asti, mutta tänä talvena niitä ei ole pahemmin näkynyt. Tuokin kuvan rusakko tuli rauhallisena ihan ikkunan alle. Kun aloin tähtäillä sitä kameralla, niin selvisi että se ei ollut linssilude. Silmissä on selvää pelkoa paralla ja se ponkaisikin rauhallisimmille pihoille.
Pelokas rusakko |
Tuo pälvi-sanan käyttö on minulle jäänyt vähän epämääräiseksi. Onko pälvi se lumen alta paljastuva maapläntti vai muuten lumettoman maan keskelle jäänyt lumipläntti? Lumensanakirjan mukaan pälvi on juuri paljastuva maapläntti. Tai ehkä pälvi on ympäröivästä alueesta poikkeava pläntti. Tämä sopisi pälvikaljuunkin.
Meilläkin on rusakot ja metsäjänikset touhunneet puutarhassa milloin minäkin pensaan kimpussa. Ovat tulleet niin kotoisiksi, että eivät viitsi edes lähteä etupihalla olevalta lintujen ruokailupailta pakoon, kun avaan ulko-oven:)
VastaaPoistaEi tuokaan yksilö ihmisiä pelännyt, mutta kameralla tähtäily aiheutti pakoreaktion. Ehkä viisastakin, sillä rusakko tuskin erottaa asetta ja kameraa toisistaan.
PoistaOlen aina ymmärtänyt pälveksi nimenomeen lumen alta paljastuneen maan. Päteehän se oikeastaan myös pälvikaljuun, kun päähän kasvaneen hiuskarvaston alta paljastuu ihmisen ikioma nahkakuula.
VastaaPoistaRusakot näyttävät viihtyvän meidänkin pihamaalla, ja parhaiten niitä näkee aamuvarhaisella, kun tienoo on vielä aika hiljaista. Eiköhän ne taas ilmaannu myös päiväaikaan, kunhan krookukset nousevat. Tulevat niitä syömään.
Pälvi selityksesi kuulostaa järkevältä. Sanaa käytetään enää niin vähän, että sen merkityksen vivahteet eivät ole enää selviä.
PoistaTuo kuvaamani rusakko kävi pälveä läpi kuono maassa. Enkä sieltä löytyi jo jotain syötävää. En ole tiennytkään, että rusakot syövät krookuksia. Rusakon mahaan on taitanut meidänkin pihalta häviätä krookuksia. Narsissit ja tulppaanit ovat saaneet olla rauhassa.